Négymilliárd dollár értékű aranypénzt és drágakövet rejthet egy most megtalált hajóroncs

Mintegy négymilliárd dollár értékű aranypénzt és drágakövet rejthet az az elsüllyedt spanyol vitorláshajó, amelynek maradványaira a minap bukkantak Kolumbia Karib-tengeri partjainál .

San Jose Shipwreck

A spanyol vitorlás 1708. június 8-án 600 emberrel a fedélzetén süllyedt el, amikor brit hadihajók elől menekült (Illusztráció: Samuel Scott)

Juan Manuel Santos kolumbiai államfő a tengerparti Cartagenában szombaton tartott sajtótájékoztatóján államtitoknak nevezte a San José vitorláshajó pontos helyzetét és megtalálásának mikéntjét. A szakértők nemzetközi csoportjának segítségével fellelt hajó több mint 300 éve valahol Cartagenától délre, a Baru-félsziget partjainál süllyedt el. Búvárrégészek még nem jártak a hajóroncsnál, de a haditengerészet vízalatti robotjai a tenger mélyén megvizsgálták a maradványokat és csodálatos fotókkal tértek vissza a hajó ágyúiról, amelyek a felvételek szerint igen jó állapotban őrződtek meg, és amelyek kétségtelenül tanúsítják, hogy a San Josét találták meg november 27-én.

San Jose Shipwreck

A spanyol vitorlás 1708. június 8-án 600 emberrel a fedélzetén süllyedt el, amikor brit hadihajók elől menekült. Feltételezések szerint 11 millió darab aranypénzt és ékszert szállított a spanyol gyarmatokról. A kincs mai ára több milliárd dollárra rúg. Hajózási szakemberek a San Josét az elsüllyedt spanyol gyarmati hajók “Szent Gráljának” tartják. A hajóroncs tulajdonjoga már évtizedek óta Kolumbia, az Egyesült Államok és Spanyolország között folyó jogi csaták középpontjában áll.

San Jose Shipwreck

Illusztráció

Az amerikai befektetők tulajdonában lévő Sea Search hajóroncs-felkutató és -feltáró cég 1982-ben jelentette be, hogy megtalálta a San José hullámsírját több mint 20 méterre a tenger mélyén. Két évvel később a kolumbiai kormány megváltoztatta azt a mindenki által elfogadott tengerjogi törvényt, amely szerint bárki hajóroncsot talál, 50 százalék illeti meg a rajta lévő javakból. Kolumbia öt százalékot akart a Sea Searchnek biztosítani. Egy washingtoni bíróság 2011-ben elutasította az amerikai befektetők vonatkozó keresetét, és két évvel később a fellebbezésüket is. A kolumbiai legfelső bíróság elrendelte, hogy a hajót fel kell tárni, mielőtt lezárulna a nemzetközi vita a tulajdonjogról.

San Jose Shipwreck

Santos a sajtótájékoztatóján nem beszélt semmilyen hajóroncskutató keresetéről. Danilo Devis, aki Kolumbiában a Sea Search céget képviselte, hangsúlyozta, lehetséges, hogy a kormány találta meg a hajót, de – mint fogalmazott – “ez csupán megerősíti azt, amit 1982-ben mondtunk neki a roncsok helyéről”. A kolumbiai Caracol hírügynökség szakértőket megszólaltva arról számolt be, hogy a hajó megtalálása további vitákat gerjeszthet, mert Spanyolország mellett Peru is igényt támaszthat a hajó tartalmára. Kolumbiában hamarosan elkezdődik annak a múzeumnak az építése, amely a páratlan kincsnek fog otthont adni.

MTI | CNN | Youtube

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!