Napok óta magával cipeli elpusztult borját egy kardszárnyú delfin

Napokkal a halála után még mindig magával cipeli elpusztult borját egy kardszárnyú delfin, melyet a közösség többi tagjai segít. A gyászoló emlőst a Center for Whale Research elnevezésű szervezet szakemberi folyamatosan megfigyelés alatt tartják. A kutatóközpont szerint a San Juan-szigetek közelében világra jött borjú teteme a halála után lesüllyedt, de az anya visszahozta a felszínre, és azóta is testén hordozza.

“Ez az eset nem példa nélküli, de még soha nem tapasztaltunk olyat, hogy egy kardszárnyú delfin ilyen sokáig magánál tartotta volna elpusztult borját” – mondta Ken Balcomb, a CWR alapítója.

Forrás: Center for Whale Research/Michael Weiss

A 30 éves kardszárnyú delfin, melyet J35 néven tartanak nyilván, két hete hozta világra borját, mely mindössze pár órán át maradt életben. A kutatók által Tahlequah-nak becézett állat azóta nem képes elengedni utódját, mely azonban már bomlásnak indult.

“Ez egy gyászolási folyamat. Tudjuk, hogy a kardszárnyú delfinek rendkívül szociálisak lények és nagyon érzelmesek. Egy borjú sosem megy el az anyja mellől. Rendkívül szomorú ezt látni” – mondta Taylor Shedd szakértő.

Forrás: Center for Whale Research/Ken Balcomb

Az orkák az elmúlt napokban rendkívül hosszú utat tettek meg Brit Columbia felé haladva, miközben a kimerült Tahlequah végig azon fáradozott, hogy megakadályozza, hogy utódja eltűnjön a mélyben. Egy helyi lakos azt mesélte kutatóközpont munkatársaink, hogy öt-hat kardszárnyú delfint látott, amint egy elpusztult borjút vesznek körbe. A beszámoló szerint az állatok körülbelül két órán keresztül úsztak körbe szertartásszerűen a tetem körül.

Forrás: Center for Whale Research/Dave Ellifrit
Forrás: Center for Whale Research/Dave Ellifrit

Balcomb elmondta, hogy a borjú elvesztése azért is szomorú, mert három éve ő volt az első újszülött a 75 egyedet számláló közösségben. A nőstényeknek az élelmiszerhiány miatt nehézséget okoz egészséges utódot a világra hozni. A kutatók azt remélik, hogy Tahlequah a hamarosan elengedi utódját, mivel veszélybe kerülhet az egészsége, illetve fontos lenne, hogy mielőbb megvizsgálhassák a tetemet, hogy kiderítsék pontosan mi vezetett borjú halálához.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!