Megújulnak a bankjegyek

Megújítja a bankjegysorozatot a Magyar Nemzeti Bank. Először a tízezer forintos bankjegyek változnak. Az MNB 2014 és 2018 között újítja meg az 1997 és 2001 között bevezetett jelenlegi bankjegysorozatot, és újratervezett, továbbfejlesztett, a hamisítás ellen az eddiginél jobban védett bankjegyeket bocsát ki. A korszerűsített bankjegyeket a feldolgozó és elfogadó automaták is egyszerűbben és gyorsabban tudják majd kezelni. Az MNB közleménye szerint a nemzetközi gyakorlatban, a biztonságosan működő készpénzforgalom fenntartása érdekében, a jegybankok jellemzően 10-15 évente bocsátanak ki továbbfejlesztett bankjegycímleteket, így a megújítás időszerű.

Új bankjegyek
Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke mutatja be az új tízezer forintos bankjegy mintáját. MTI fotó: Máthé Zoltán

Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke kiemelte: a hat címletet tartalmazó bankjegysorozatból első lépésként megújított tízezer forintos 2014. szeptember 2-tól már hivatalos fizetőeszközzé válik, de 2014 decembertől jelenik meg tömegesen a forgalomban. Az új tízezresen továbbra is Szent István király látható majd, a hátoldalán marad az esztergomi látkép, de a főbb motívumok és az értékjelzés érdes felületűek, jól tapinthatóak lesznek. Az alelnök kitért arra: a mostani tízezresek is forgalomban maradnak egy ideig, bevonásukról a jegybank később dönt.

Mádi László, a készpénzlogisztikai igazgatóság vezetője elmondta: az új bankjegycímletek a korábbinál jobban tapinthatók lesznek, tényleges formájukat a Vakok és Gyengénlátók Szövetségével konzultálva alakították ki. Hozzátette: a címletek színükben a korábbinál jobban különböznek majd, a bankjegyek továbbra is papíralapúak maradnak.

Új bankjegyek
Az új tízezer forintos bankjegy mintája látható egy tárlóban. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!