Kajmánkönnyre szomjazó pillangókat örökítettek meg az Amazonasnál

Mark Cowan fotós a Michigani Egyetem kutatócsoportjával utazott el az Amazonas-medencébe, ahol a hüllőket és a kétéltűeket tanulmányozták, illetve dokumentálták. A fotós az expedíció során számos érdekes állatot és pillanatot megörökített, de a legemlékezetesebb fotót egy színpompás “pillangókoronát” viselő kajmán szolgáltatta. A hüllő a vízparton sütkérezett amikor a pillangók rászálltak a fejére, annak reményében, hogy ihatnak egy kicsit a kajmán sós könnyeiből.

kajmanFotó: Mark Cowan

Ezt az érdekes jelenséget az Amazonas folyó mentén élő pillangóknál lehet megfigyelni, amik így jutnak fontos ásványi sókhoz. Az Amazonas nyugati része a világ leginkább nátriumszegény területei közé tartozik. A hüllők jóval könnyebben jutnak sóhoz, mivel húsevők és az elfogyasztott hús bőven fedezi a szükségleteiket. A növényekkel táplálkozó állatoknak ezzel szemben időnként alternatív sóforrást kell találniuk, ezért sokszor lehet látni a területen teknősöket vagy épp kajmánokat pillangókkal a fejükön.

Mark Cowan lenyűgöző fotója a The Royal Society brit tudományos társaság 2016-os fotópályázatán a döntős képek között szerepelt.

kajman-2


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!