Gepárdok érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba

Taiga és Tiara, a Nyíregyházi Állatpark két új nőstény gepárdja (Acinonyx jubatus) az Európai Fajmegőrzési Program segítségével, Franciaországból érkeztek Nyíregyházára. Taiga és Tiara 2012 október 7-én született és igazán játékos, kíváncsi állatok, akik folyamatosan felfedezik birodalmuk minden zegét-zugát. Jelenleg zajlik az összeszoktatás a park 2007-ben érkezett tenyészpárjával, hogy a későbbiekben a 4 állat közös kifutórendszerben éljen.

Gepárdok Nyíregyházán
MTI fotó: Balázs Attila

A gepárdot többi macskafélétől nyúlánk testalkata, hosszú lába és viszonylag kis feje különbözteti meg. Mancsain csak félig visszahúzható karmok vannak, ez a legfontosabb vonás, amely megkülönbözteti a többi macskafélétől. A vissza nem húzható karmok nagyobb kapaszkodási lehetőséget biztosítanak nagy sebességnél, és segítenek a gyorsulásnál és a manőverezésben. Bundája mintázata kis kerek foltokból áll, s, legfontosabb ismertetőjegye a “könnyminta”, mely a szem belső sarkától a száj sarkáig fut.

Gepárdok Nyíregyházán
MTI fotó: Balázs Attila

A gepárdok leggyakrabban kora reggel vagy alkonyatkor néznek élelem után, amikor nincs meleg, de még elég világos van. A gepárdok inkább hagyatkoznak látásukra, mint szaglásukra. A zsákmányt, amely javarészt 40 kilogramm alatti növényevőkből áll, lopakodva közelítik meg, azután támadnak. A farkukat használják egyensúlyozásra, szükség esetén így éles kanyarokat is be tudnak venni. A hajsza gyakran kevesebb, mint egy percig tart, és ha a gepárd elhibázza, inkább felhagy az üldözéssel.

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!