Felgyújtotta a folyót a zöldpárti politikus [videó]

Lángra lobbantott egy folyót, illetve a felszínére bugyogó metánt egy ausztrál zöldpárti politikus, aki szerint a gáz egyértelműen a közelben végzett, a palagáz-kitermeléshez szükséges frakkolás miatt kerül a folyóba. Az érintett cég tud a jelenségről, de szerintük nem veszélyes a folyóba került metán.

1

Jeremy Buckingham a Youtube-ra töltötte fel a videót, ahogy a csónakban ülve, egy gázgyújtóval egyszerűen lángra lobbantja a Condamine nevű folyót Ausztrália Queensland államában. “A szentségit! Hihetetlen! Lángol a folyó!” – kiált fel Buckingham, mikor a lángok felcsapnak a felszínen a csónak mellett.

2

A politikus szerint a jelenségért egyértelműen a közelben palagázt kitermelő cég tehető felelőssé, mert úgy véli, hogy az éghető metán a földgáz kitermeléséhez szükséges hidraulikus frakkolás során kerül a folyóba. A frakkolás során a földgázt tartalmazó kőzetrétegeket magas nyomású folyadékkal repesztik meg.

A cég szerint nem veszélyes

Az érintett cég úgy reagált, tudnak arról, hogy a folyóban metángáz jelent meg, és figyelemmel kísérik a jelenséget. Ugyanakkor véleményük szerint a gáz sem a környezetre, sem a közbiztonságra nem jelent veszélyt, ráadásul a metán számos úton a folyóba kerülhet, korántsem biztos, hogy emberi tevékenység okozza a jelenséget.

MTI

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!