Ezért merül le gyorsabban télen az iPhone akkumulátora

Ha iPhone-tulajdonosok vagyunk, biztosan észrevettük már a kiemelkedően hideg téli időszakokban, hogy a készülék akkumulátora nem bírja olyan jól a gyűrődést, mint a melegebb időszakokban. Extrém hidegekben például előfordulhat olyan anomália is, hogy a telefon 20-30 százalékos töltöttség esetén egyszerűen kikapcsol, és nem hajlandó újra bekapcsolni addig, amíg töltőre nem tettük.

Sokan azt hiszik egy ilyen eset után, hogy az iPhone akkumulátora megérett a cserére, ami azért lehet furcsa, mert ezt a problémát gyakran a frissen vásárolt, pár hónapos készülékek is képesek produkálni. Aggodalomra azonban semmi ok, bár valóban anomáliáról van szó, azonban teljesen normális, hogy a telefon extrém hidegben kikapcsol, az alábbiakban pedig tudományos választ adunk arra, hogy mi áll a furcsa jelenség hátterében.

A probléma háttere

Hogy megérthessük a fentiekben felvázolt probléma hátterét és okát, először is nagyon lényeges lesz megismerni az Apple okostelefonjaiba szerelt Lítium-ion, vagy rövidítve Li-ion akkumulátorok sajátosságait. A cupertinói gyártó ugyanis kitart a technológia mellett, aminek az oka leginkább abban keresendő, hogy nagyon sok töltést kibír jelentősebb teljesítményromlás nélkül, hosszú az élettartama, gyorsan tölthető, és nincs szükség arra sem, hogy folyamatosan lemerítsük őket, mint annak idején sok mobiltelefont, nem mellesleg a legjobb ár-érték arányú alternatíva a szegmensben.

Természetesen a Li-ion akkumulátoroknak is megvan az úgynevezett Achilles sarkuk, így dacára a sok pozitívumnak, kifejezetten érzékenyek például a szélsőséges időjárásra, ezáltal sem a nagy hidegek, sem a nagy melegek nem tesznek jót neki. Sőt mi több, a problémát fokozza, hogy az ilyen telepek optimális működési hőmérséklete 0 és 35 Celsius fok között helyezkedik el, ami itt a kontinentális éghajlaton – pláne a globális felmelegedés mellett – bár átlagos, azonban gyakran túllépett hőmérséklet mind negatív, mind pozitív irányban. Télen ugyanis gyakoriak a napokig elhúzódó nagy mínuszok, de ha nyáron kánikula van, manapság már egyáltalán nem ritkák a 37-38 Celsius fokos maximumok sem. Nem meglepő tehát, hogy ilyen szélsőségek esetén egy iPhone hajlamos gyorsabban merülni, extrém esetben pedig akár magától kikapcsolni, ha túl nagy meleg vagy túl nagy hideg éri tartósabb használat során.

A kikapcsolás konkrét oka

Ez azonban még nem válasz a miértekre! Fontos tudni ugyanis, hogy egy Li-ion akkumulátorban elektrolitos folyadék található, mely a töltéseket tárolja. Amennyiben nagy hideg van, ez az anyag kristályossá válik, nagy melegben pedig csak egyszerűen elveszíti töltésmegtartó képességét, amivel ideiglenesen az akku egyszerűen képtelen lesz az elektromosság áramoltatására. Ennek köszönhető az, hogy a telefon működés közben egyszerűen összeomlik, kikapcsol vagy majdhogynem szó szerint lefagy, de aggodalomra semmi ok, ha körültekintően járunk el, és a készülék ismét normál környezetbe kerül, az akkumulátor jelentősebb károsodás nélkül ismét használható lesz, mégpedig a telefonnal együtt.

„Érdemes kiemelni továbbá, hogy ez a kikapcsoláson alapuló jelenség nem egy hiba vagy hiányosság az iPhone esetében, sokkal inkább egy biztonsági funkció. Az Apple ugyanis tudatosan tervezett a telefonba egy olyan érzékelőt, mely képes arra, hogy felismerje az extrém környezeti hatásokat, így a számunkra váratlannak tűnő kikapcsolások valójában a terv szerint következnek be azért, hogy a készülék megóvja magát az alacsony akkumulátorfeszültségből származó károsodástól. Olyan ez, mint a túlmelegedés elleni védelem, csak éppen más tőről fakad, ergo ha a készülékünk nem kapcsolna ki, komoly hardveres károsodás keletkezne benne.” – jegyzi meg Nagy Gábor, az iSamurai Apple Szerviz tulajdonosa.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük télen a kikapcsolást?

Ha a fentiek alapján nem lett volna elég nyilvánvaló, az iPhone téli kikapcsolását úgy kerülhetjük el a legkönnyebben, ha megpróbáljuk melegen tartani a készüléket, tehát nem vesszük elő feleslegesen a legnagyobb mínuszokban. Várhatnak a telefonhívások és a közösségi oldalak, tartsuk inkább a jó meleg kabátzsebünkben az eszközt. Ha így teszünk, biztosan soha nem találkozunk majd a fenti anomáliával!

Nyilván sokat segíthetünk a telefonunknak, ha a téli időszakban valami melegebb, minden oldalról védelmet kínáló tokba rejtjük. Legyen az akár egy becsúsztatható szövettok, akár egy könyv formájában nyíló megoldás, éppen elegendő lehet ahhoz, hogy a zsebünkben, de akár a kezünkben is sokkal jobban meg tudja őrizni az általa kibocsátott hőt. Amennyiben egyik alternatíva sem áll a rendelkezésünkre, és netán a nagy hidegben vagy melegben is használni kell a telefont, legyen nálunk mindig egy nagyobb kapacitású külső akkumulátor, de használatát kizárólag akkor kezdjük meg, ha normál hőmérsékleten tartottuk a készüléket már legalább 30 perce.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!