A világ legélethűbb digitális festménye

Szinte hihetetlen, hogy nem Morgan Freeman fényképét láthatjuk az alábbi képen. Az alkotás egy iPaddal készült festmény, amelyet egy brit művész, Kyle Lambert készített. Lambert festőként és illusztrátorként dolgozik. A ProCreate nevű alkalmazást használja az iPadjén. Az alkalmazást röviden csak úgy jellemzik, hogy a legnagyobb teljesítményű és legintuitívabb digitális illusztrációs applikáció iPadre. A mellékelt videón nagyon egyszerűnek tűnik a munka, azonban a művésznek 200 órájába és 285 ezer ecsetvonásába került, hogy készen legyen a portré.

morgan-freeman
A digitális festmény különlegessége, hogy tisztán digitális eljárással készül, de mégis az emberi kéz által megfestve. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a művész az alkotáshoz már nem vásznat, festéket és ecsetet használ, hanem monitort, digitalizáló táblát és digitális tollat. Minden apró részletet, többek között az ecsetválasztást, az ecsetsűrűség és a festék állagának beállításait, ezen a digitális felületen végzi el. A festmény minden esetben fotó alapján készül.

Az embereket megosztja a digitális képalkotás, sokan nem tudják értékelni digitálisan előállított a képeket, festményeket, mivel  úgy gondolják, hogy nem hiteles, ha valami számítógéppel van előállítva. Pedig ezeknek a festményeknek a vizuális értéke és esztétikai hatása semmiben nem marad el a hagyományos festményekétől. Lényegüket tekintve pontosan ugyanolyanok mint a hagyományosak, csak a létrehozásukkor használt munkaeszközben különböznek. A digitális festészet a hagyományos festészet egy digitális technikával megvalósuló módja.

morgan-freeman-2

A videón remekül látszik lépésről lépésre, hogyan is jött létre a világ legvalósághűbb, iPaden készített portréja:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!