A férfi, aki saját esőerdőt vett

Az Amazonas-medence területén található a Föld legnagyobb őserdeje, amely magába foglalja Brazília, Peru, Ecuador, Kolumbia, Venezuela, Guyana, Suriname és Francia Guyana egyes területeit. Az esőerdőben fellelhető sokarcú növényvilág az egész világon páratlan szépségű. A faji változatosság itt a legnagyobb a Földön, becslések szerint km²-ként 75000 különböző fafajta, és 150000 magasabb növény él itt. Az összsúlya pedig az itt élő élőlényeknek km²-ként megközelítőleg 90790 tonna.

Az Amazonas megmentése

Amazónia többek közt állatvilágának változatosságáról is híres. Az esőerdőben levő fajok számát csak megbecsülni lehet, mivel az erdő nagy része máig ismeretlen a felfedezők előtt. Egyes források 5-10 millióra becsülik az itt fellelhető fajok számát. Eddig 1,4 milliót jegyeztek fel.

Az Amazonas megmentése

Az Amazonas megmentése

A Föld legnagyobb kiterjedésű esőerdeje azonban folyamatosan pusztul, a fák irtás elképesztő méreteket ölt. Ennek következményeként nem csak az élővilág került veszélybe, hanem a lecsupaszított területeken a talajerózió is felgyorsult és így egyre nagyobb károkat okoznak az időjárási jelenségek.

Az Amazonas megmentése

Tudjuk, hogy kivágják őket, de hát mit tehet ellene egyetlen ember!? Teljesen megszokott, hétköznapi gondolatok, mely a legtöbbünk fejében ott keringenek. Van azonban egy férfi, aki nem fogadta el, hogy képtelen változtatni a dolgok vészjósló menetén. Ő Charlie Hamilton James, természetfotós, aki telefonon megvásárolt egy 0,4 km² esőerdőt az Amazonas vidékén, hogy megmentsen egy darabka földet és elindítson egy kampányt az esőerdők védelméért. Ez a férfi megmutatta nekünk, hogy igenis egyetlen ember is hozhat változást.

Az Amazonas megmentése

Izgalmas kalandjairól és a megdöbbentő kihívásokról, melyekkel kénytelen volt szembenézni, sorozat készült. A “Saját őserdőt vettem” című dokumentumfilm a VIASAT Nature műsorán látható szeptember 14­-től, feltárva azt a rengeteg izgalmat és érdekes helyzetet, ami egy saját esőerdő megvásárlásával jár. Charlie gyorsan megérti, mibe is vágott bele: a sorozat folyamán ráébred, hogy az Amazonas vidékét fenyegető problémák mindegyike a lába előtt kötött ki, a drogkereskedelemtől és illegális aranyásáson és fakitermelésen kívül egészen a mélyszegénységig.

Az Amazonas megmentése

Az Amazonas megmentése

Sokan azt hiszik, hogy nincs közünk az esőerdőkhöz, mert a világ másik végén vannak. Az igazság az, hogy van. Nagyon is sok. Alapvetően bele se gondolunk, hogy mennyi mindent köszönhetünk a körülöttünk lévő növényeknek, legfőképpen a fáknak. Az út melletti fasortól kezdve az Amazonas őserdőkig a fák:

  • értékes oxigénné alakítják a széndioxidot, ami többek közt a globális felmelegedésért is felelős, nekünk pedig friss levegőt biztosítanak,
  •  élőhelyet adnak a számtalan állatfaj számára,
  • a világ legnagyobb „gyógyszertárának” tekintik az Amazonas őserdőt, a benne fellelhető ritka növények miatt, melyek talán a mi betegségeinket is gyógyították már,
  • az esőerdők befolyásolják az éghajlati stabilitást, és hatással vannak még az óceáni áramlatok mozgására is, ami pedig a kontinensek feletti időjárást szabályozza.

Az Amazonas megmentése

Elmélyedve az őserdők növényeinek és hihetetlen állatvilágának szépségében felmerül bennünk a kérdés: Vajon mi mit tehetünk a körülöttünk lévő természetért?

És a válasz szinte azonnal érkezik:

  • Ha csak apró lépésekkel is, de válasszunk környezetkímélő életmódot és biztassuk erre ismerőseinket is. A víz takarékos használatával, a villany leoltásával, mikor nincs rá szükség, vagy a hulladék szelektív gyűjtésével már tudunk tenni valamit a környezetünkért.
  • Vegyünk részt közösségi természetvédő programokban. A kellemes időtöltés, amit például egy faültetés jelenthet, még a jó tett érzésével is gazdagítja napunkat és helyreállítja a sérült ökoszisztémát.
  • Támogassuk a környezetkímélő vállalatok működését, amik újrahasznosítással, védelemmel vagy mentéssel foglalkoznak. Nézzünk utána, hogy valóban környezetbarát-e!
  •  A környezettudatosság a vásárlásnál is fontos szempont lehet: például válasszunk újrahasznosított papírt a boltban.

Az Amazonas megmentése


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!