A farkasok sokkal együttműködőbbek egymással, mint a kutyák

A közös cél elérésért a farkasok együttműködőbbek egymással, mint a kutyák – állapították meg a Bécsi Állatorvosi Egyetem Ernstbrunnban lévő farkaskutató központjának tudósai. Sarah Marshall-Pescini kutató és munkatársai speciális feladat elé állítottak olyan farkasokat és kutyákat, amelyek falkában és az emberhez szoktatva éltek. A feladat célja az volt, hogy bizonyítsák, milyen jó a fajtársak közötti együttműködés.

Forrás: flickr/MrT HK/Wikimedia Commons

Egy kerítés mögött csirkehús feküdt egy nagy etetőtálcán. Ha két állat egyszerre meghúzta a táláchoz erősített kötél két végét, akkor magukhoz tudták húzni a tálcát. A farkaspárok 416 kísérletből 100 esetben, tehát nagyjából négy esetből egyszer jártak sikerrel, a kutyapárok azonban 472 kísérletből mindössze kétszer. A farkasok akkor tudtak legjobban együttműködni, ha jó kapcsolatban voltak egymással, és hasonló rangjuk volt a falkán belül.

Az eredmények illeszkednek a természetben megfigyeltekhez – közölték a kutatók. A farkasok nagyon szoros családi csoportokban élnek, és arra vannak utalva, hogy közösen vadásszanak, közösen neveljék az utódokat, és védjék meg a területüket. Ellenben a vadon élő kutyák, amelyek a világ kutyapopulációjának még mindig mintegy 80 százalékát alkotják, általában magányosan kóborolnak.

Forrás: Rooobert Bayer/Wolf Science Center

Bár a kutyák ugyanolyan érdekeltek voltak az ételért végzett játékban, mint a farkasok, mégis szinte sohasem húzták meg egyszerre a kötelet, hogy elkerüljék a konfliktust egymással – vélik a szakértők. “A farkasok mindig harcolnak a táplálékforrásért, a végén azonban mindketten megkapják a maguk részét” – mondta Marshall-Pescini.

Forrás: Wikimedia Commons/Bernard Landgraf

A kutyáknál a domináns állat visz el mindent, a másik pedig távol tartja magát tőle és az ételtől is, hogy ne kerüljenek konfliktusba. Nyilvánvalóan ezek az elkerülési stratégiák akadályozták meg a sikeres együttműködést a fajtársakkal – tette hozzá. A kutatók a jövőben azt vizsgálják a kutyáknál és a farkasoknál, milyen jól működnek együtt az emberrel.

Forrás: flickr/Eric Kilby

PNAS, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!