400 ezer éves emberi koponyatöredéket fedeztek fel Portugáliában

Nagyjából 400 ezer éves emberi koponyatöredéket fedeztek fel Portugália középső részén. A szakemberek szerint ez a valaha talált legrégebbi emberi maradvány az Ibériai-félszigeten fekvő országban. A João Zilhão vezette nemzetközi régészcsapat a közép-portugáliai Torres Novasban lévő Aroeira-barlangban bukkant rá 2014-ben a koponyatöredékre néhány ősi kőbalta társaságában. A kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) számoltak be eredményeikről.

400 ezer éves koponyaAz Aroeira-barlangban bukkantak rá a koponyatöredékre (Forrás: João Zilhão)

“Ez a Portugáliában talált eddigi legrégebbi, európai szinten pedig az egyik legidősebb emberi fosszília” – mondta a kutató, hangsúlyozva, hogy Európa ennyire nyugati részén soha nem találtak még a nagyjából 2,5 millió évvel ezelőtt kezdődött és 11 ezer 500 évvel ezelőtt véget ért pleisztocénkorból származó megkövesedett emberi maradványokat. A koponya számos olyan vonást hordoz, amelyekkel együttesen még nem találkoztak emberi fosszíliákon. Bizonyos jegyek a neandervölgyiekre, mások egyéb, ugyancsak kihalt primitív emberfélékre utalnak.

400 ezer éves koponyaAz Aroeira 3 koponya (Forrás: Javier Trueba)

A kutatók szerint más emberi maradványok korának megállapításában és talán a neandervölgyiek ősének megtalálásában is segíthet, hogy ilyen pontosan sikerült meghatározni a korát ennek a különböző jellegzetességet ötvöző leletnek. A szakemberek folytatják a munkálatokat a barlangban, remélve, hogy rábukkannak a koponya gazdájának többi maradványára is.

400 ezer éves koponyaRekonstrukció (Forrás: Rolf Quam)

MTI, phys.org


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!