Visszatérhetett a farkas a Börzsönybe

A nyomok és az állat viselkedése alapján nagy valószínűséggel farkasIsmét videóra vették Zselykét, a magyar farkast. nyomát találták meg a Börzsönyben, az állat a Bükkből, vagy Szlovákia területéről érkezhetett. A Duna-Ipoly Nemzeti ParkÉlőben lehet követni a lazacokra vadászó barna medvéket. Igazgatóság munkatársa, Kálmán Gergely ismertette, hogy a megtalált lábnyomokTízezer éves lábnyomok árulkodnak egy hatalmas őslajhár és az ősemberek közötti küzdelemről. alapján figyelték a ragadozó mozgását, majd ürülékmintát is találtak. Teljes biztonsággal csak a minta további elemzése után lehet kijelenteni, hogy a farkas sok év után visszatért a Börzsönybe.

Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti ParkCsodaszép japán virágpark. Igazgatóság

A Duna-Ipoly Nemzeti ParkFészekkamera enged betekintést egy hazai rétisas pár életébe. Igazgatóság természetvédelmi őre éppen egy másik ritkán látott nagyragadozó, a hiúzElőször sikerült felvételt készíteni az Aggteleki Nemzeti Parkban élő hiúzról. nyomait kereste a friss Önfeledten csúszkált a játékos kedvű vidra a vastag hótakróban. ban, amikor egy nagyobb kutyáéhoz hasonló lábnyomra lett figyelmes.

Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Bedő Péterrel, a Börzsöny Alapítvány nagyragadozó-kutatójával folytatott konzultációt követően – aki már tavaly decemberben a farkaséhoz hasonló nyomokat talált a Börzsönyben – Darányi László és csapata több kilométeren át tudta követni a nyomcsapást, nagyon jó hóviszonyok mellett. A nyomok alapján megállapíthatóvá vált az állat terepi mozgása, viselkedése és az egyedi vadászati technikája, amely csak tovább erősítette a kutatók gyanúját.

Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Az utóbbi években egyre gyakrabban hallhatunk olyan hírekről, hogy ez az alkalmazkodóképes ragadozó fokozatosan visszahódítja korábbi területeit. Nagyobb arányú elterjedésüknek csak élőhelyük feldarabolódása és zavartsága szab határt, hiszen élelmük lenne bőven. A farkasokBékésen játszadozó farkaskölyköket örökített meg az Aggteleki kameracsapda. mozgásterülete akár több száz négyzetkilométer is lehet, így lehetséges, hogy ez az állat a Bükkből, vagy Szlovákia területéről érkezett a Börzsönybe felderítőként. A farkas hazánkban fokozottan védettTöbb ezer tő védett réti őszirózsát találtak a Kiskunságban. faj, fontos szerepet játszik a vadállomány természetes, évezredek során kialakult szabályozásában.

Fotó:  flickr/MrT HK/Wikimedia Commons


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!