Rekordszámú maskarás búcsúztatja a telet az idei busójáráson

Az emberiség szellemi kulturális örökségeinek UNESCO2022-re eltűnhetnek az elefántok egy tanzániai rezervátumból. -listáján szereplő fesztiválŐrült spanyol ünnepek. népszerűsége töretlen, a szervezők becslései szerint a mohácsi busójárás kiemelt rendezvényei 80 ezer látogatót vonzanak. Az érdeklődők szórakoztatásáról idén minden eddiginél több, 1200 maskarás gondoskodik, a busójárás hat napja alatt mintegy harminc helyszínen reggeltől estig hetvennél is több program várja az érdeklődőket.

Busójárás
MTI fotó: Sóki Tamás

Busójárás
MTI fotó: Sóki Tamás

A busók vasárnap kora délután csónakjaikkal a Mohács-szigetről átkeltek a Dunán, a felvonulást követően a kompról a folyó vizére bocsátották a kimúlt telet jelképező fakoporsót, sötétedéskor pedig meggyújtották a főtéren álló, rőzséből összehordott hatalmasTúlméretezett kutyák. máglyát. A mohácsi jelmezesek hétfőn már házról házra járva mutatják be télMormota-nap - Punxsutawney Phil, az időjós mormota. űző tudományukat, a húshagyókeddi zárónapon pedig újabb máglyán elégetik a zord évszakot szimbolizáló koporsót. A rendezvényekre ellátogatott Colleen Bell, az Egyesült Államok, JonathanElőször fürdették meg a világ legöregebb teknősét, a 184 éves Jonathant. Knott, az Egyesült Királyság és Niclas Trouvé, Svédország budapesti nagykövete, valamint országgyűlési képviselők, más közéleti személyiségek is. Szekó József, Mohács polgármestere azt emelte ki, hogy a mohácsi busójárás az év első és egyik legnagyobbCalgary - a világ egyik legnagyobb smaragdja. télűző, tavaszköszöntő rendezvénye, a busók pedig jó munkát végeztek, mert az időjárásMormota-nap - Punxsutawney Phil, az időjós mormota. érezhetően tavasziasra fordult.

Busójárás
MTI fotó: Sóki Tamás

Busójárás
MTI fotó: Sóki Tamás

Mohács messze földA tavalyinál is korábban használta el az emberiség a Föld éves erőforrásait. ön híres farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A legenda szerint a helyi sokácok furfangos ősei a török megszállás elől a DunaMajdnem tragédiába fulladt a Duna fölötti rekordkísérlet. túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyóÁtadták Kína első környezetbarát autópályáját. n átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból. A busójárás tradicionális elemei változatlanok: borzas busóbundákat öltő felnőttek faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel, öles kereplőkkel, kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják a zord évszakot és várják a tavaszt.

Busójárás
MTI fotó: Sóki Tamás

Busójárás
MTI fotó: Sóki Tamás

Busójárás
MTI fotó: Sóki Tamás

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!