Ősi maja várost fedeztek fel a guatemalai esőerdő mélyén

Eddig ismeretlen ősi majaChichén Itza, a megfejthetetlen maja város. építményekpiramisokA csodálatos gízai piramisok. , paloták, gátak, összesen több mint 60 ezer különálló szerkezet – nyomára bukkant egy nemzetközi kutatócsoport lézeres távérzékelés segítségével Guatemalában. A régészek az új technológiával nyert felvételek alapján elkészítették az újonnan felfedezett maja városElveszett maja város romjaira bukkantak a mexikói dzsungelben. térképét. A feltárt leletek alapján a kutatók úgy vélik, hogy a maja városok több millió fővel népesebbek lehettek, mint azt eddig hitték.

A település helyét sűrű esőerdő borítja félezer éve, azóta, hogy eredetiVéget vetett egy új kutatás a legrégebbi maja kódexről szóló évtizedes kételyeknek. lakói elhagyták – olvasható a guatemalai PACUNAM nemzeti örökségvédelmi alapítvány közleményében. Az ősi maja kultúra AmerikaSan Francisco színes tavai. egyik legfejlettebb civilizációja volt, bonyolult matematikai műveletek és mérnöki ismeretek birtokában voltak, amelyek lehetővé tették, hogy benépesítsék a mai Mexikó déli részét és Közép-Amerikát.

Az úgynevezett LIDAR (lézeralapú távérzékelés) technológia a lézer fényét veszi igénybe a talaj alatti építmények részletes felderítéséhez. „Korábban el sem tudtuk képzelni, milyen mértékben változtatták meg, tették termővé a majákÁldozati ajándékokkal teli, elfeledett barlangra bukkantak Chichén Itzá romvárosában. a tájat csatornákkal, teraszokkal, óriási gátakkal, mólókkal, erődített épületekkel” – mondta Francisco Estrada-Belli, a New Orleans-i Tulane Egyetem kutatója.

A régészek Petén megye őserdejének több mint 2100 négyzetkilométerét vizsgáltak át. GuatemalaHatalmas pusztítást vitt véghez a guatemalai vulkánkitörés - egy települést elnyelt a láva. északnyugati részén, TikalA maja civilizáció egy uralkodójának sírját tárták fel Guatemalában. hajdani maja nagyváros – ma turistaparadicsom – szívében felfedeztek egy piramist. A csaknem 30 méter magas építményről korábban úgy vélték, kisebb természetes hegycsúcs. A legősibb maja települések Kr.e. 1000 körül jöttek létre és a legtöbb maja nagyváros Kr.u. 900 körül tűnt el. Az összeomlás okait ma is vitatják a tudósok.

PACUNAM, BBC, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!