Nicaragua-csatorna: a Panama-csatorna riválisát építené meg egy kínai cég

Cimkék: , , , , ,

NicaraguaElkezdték építeni a Panama-csatorna riválisát Nicaraguában. elfogadta azt az ajánlatot, amelyet egy hongkongi székhelyű kínai cég tett egy óceánközi csatornaÍgy mászik fel a patkány a wc-csészébe. megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére, esetleges megépítésére és 50 évre szóló koncessziós üzemeltetésére. Az Atlanti- és a Csendes-óceánt összekötő nicaraguai csatornaElkezdték építeni a Panama-csatorna riválisát Nicaraguában. ötlete nem új. Ez felmerült a a pénzügyi visszaélések miatt fogalommá vált Panama-csatornaKínai óriáshajó avatta fel a kiszélesített Panama-csatornát. száz évvel ezelőtti megépítése előtt is. A 130 ezer négyzetkilométeres, 6 milliós országban fekszik Latin-Amerika legnagyobbCalgary - a világ egyik legnagyobb smaragdja. tava, a Nicaragua-tó, amely nyolcezer négyzetkilométeres – a Balatonnál tizenhatszor nagyobb – felülete révén megkönnyítené a csatorna építését. A Karib-tengert a Csendes-óceánnal összekötő, Nicaragua közepén keresztülfutó csatornára vonatkozó ajánlatot a parlament nagyon gyors eljárásban hagyta jóvá, és tagjainak nagy többsége támogatta. A tervre ugyanakkor kétkedően tekint sok hajóGiethoorn - a "holland Velence". zási szakember, a környezetvédőkből pedig aggodalmat vált ki. A gyanakvás egyik oka, hogy a Hong KongKai Tak - landolás a legendás repülőtéren. Nicaragua Canal Development Investment (HKND) csoportnak eddig feltehetőleg csak a távközlésben van kivitelezési tapasztalata. A kivitelezés összköltségét egyes becslők 40 milliárd dollárra teszik, aminek fedezéséhez nemzetközi befektetőket kellene bevonni. Az összeg Nicaragua éves GDP-jének másfélszeresét teszi ki. A parlamentben a Daniel Ortega elnök vezette baloldali Sandinista Front rendelkezik többséggel. Ortega hívei azt állítják, hogy a PanamaKínai óriáshajó avatta fel a kiszélesített Panama-csatornát. -csatornának konkurenciát támasztó vízi út megépítésével a térség legszegényebb államának évszázados álma valósulna meg. Több tízezer állást teremtenének és gazdasági növekedést indítanának el, amely csökkentené a lemaradást Panamához képest.

Nicaragua-csatorna

Nicaragua-csatorna

Környezetvédők szerint ugyanakkor a csatorna megépítése tönkre fogja tenni a Nicaragua-tó vizét és élővilágátElkészült a világ legnagyobb hajóliftje Kínában. , az édesvíz beszennyezésével pedig elveszne az ország egyik fő víznyerőhelye. Hajózási szakértők szerint ráadásul nem lenne elegendő hajó, mely kihasználná az útvonalat. Emellett pedig a globális gazdasági lassulás következtében kevesebb konténerszállító hajó használja a hajózási útvonalakat, illetve a felmelegedéssel megnyíló útvonalak is alternatívákat kínálnak a teherszállító hajókElkészült a világ legnagyobb hajóliftje Kínában. számára. Egyesek szerint azonban a gazdasági szempontok nem játszanak szerepet, KínaCsapó árhullám a Qiantang-folyón - látványos árapály jelenség Kínában. pusztán globális hegemóniáját igyekszik így is növelni. Latin-Amerikában mellesleg nem ez az első hatalmas kínai bevásárlás: márciusban Ecuador 8,1 millió hektárnyi amazóniai őserdejéből 3 millió hektárt eladott kínai olajvállalatoknak.

Nicaragua-csatorna

Nicaragua-csatorna

Forrás:MTI

Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!Ha tetszett, iratkozz fel hílevelünkre, hogy ne maradj le a friss cikkekről sem!

Látogatók egyéb keresései erre a cikkre:

Mit gondolsz erről a cikkről?
  • Nem tetszik
  • Érdekes
  • Gyönyörű
  • Elképesztő
  • Tetszik
  • Átlagos

Ajánló

Szólj hozzá a cikkhez!