Nem lehet meggátolni a gleccserek olvadását

A gleccserekA világ gleccsereiből gyűjtött jégmagmintákat raktároznak el az Antarktiszon. további olvadásÉrdekes felfedezésre jutottak a kutatók a leggyorsabb gleccser tanulmányozása során. át ebben az évszázadban csak egyetlen esetben lehet feltartóztatni, ha azonnal leállítjuk az összes üvegházhatású gáz kibocsátását – erre a következtetésre jutottak a Brémai és az Innsbrucki Egyetem kutatói a Nature Climate Change című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.

Forrás: Wikimedia Commons/Luca Galuzzi – www.galuzzi.i

A 2015 decemberében tartott párizsi klímacsúcs résztvevői megállapodást fogadtak el annak érdekében, hogy a globális felmelegedés2,3 méteres vízszintemelkedést jelenthet egy foknyi meleg. az iparosodás előtti értékhez képest jóval 2 Celsius-fok alatt maradjon, sőt ha lehet, a felmelegedésEgyre zöldebb az Antarktisz a klímaváltozás miatt. ne haladja meg az 1,5 Celsius-fokot. A megállapodást aláíró országok célja továbbá, hogy a század végéig elérjék a nettó zéró szén-dioxid-kibocsátást, csökkentve a klímaváltozáshoz kötődő kockázatokat. Az osztrák és a német kutatók azt vizsgálták tanulmányukban, hogy e célok betartása milyen hatással van a gleccserek egyre nagyobb mértékű olvadására.

Forrás: Wikimedia Commons/Woodwalker 

“Az olvadó gleccserekAz olvadó svájci gleccserek 150 éve és most. nagy hatással vannak a tengerszint alakulására. Számításunkban figyelembe vettük a világ valamennyi gleccserHarminc éven belül eltűnhetnek a Pireneusok gleccserei. ét, kivéve az antarktiszi és a grönlandi jégmezőket és felszíni gleccsereket, és modelleztük azokat a legkülönfélébb klímaforgatókönyvekben” – közölte Georg Kaser, az Innssbrucki Egyetem klímakutatója, a tanulmányÉrdekes felfedezést tettek német tudósok a világ legbüdösebb gyümölcsét vizsgálva. egyik szerzője.

Forrás: Wikimedia Commons/Yair Haklai 

Számításaik szerint a gleccserek olvadására a következő 100 évben nincs nagy hatása annak, hogy a globális felmelegedés 2 vagy 1,5 Celsius-fokon belül marad. “A gleccserek jegének mintegy 36 százaléka az üvegházhatású gázkibocsátás ellenére is el fog olvadni. Ez azt jelenti, hogy a hegyekben ma létező gleccserjég több mint egyharmadát nem lehet megmenteni még a legambiciózusabb klímaintézkedésekkel sem” – magyarázta Ben Mazion, a Brémai Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője. Ha azonban távolabbra tekintünk, van jelentősége annak, hogy a 2 vagy a 1,5 Celsius-fokos szcenárió valósul meg.

Forrás: Jo Simon/flickr

“A gleccserek lassan reagálnak a klímaváltozásra. Ha például meg akarjuk őrizni a jelenlegi gleccserjégtömeget, akkor az iparosodás előtti hőmérsékleti növekedést kellene elérnünk, ami lehetetlen. Az üvegházhatású gázkibocsátás a múltban már olyan változásokat idézett elő, amelyeket nem lehet leállítani. Ez azt is jelenti, hogy a mostani magatartásunknak hosszú távon van hatása a gleccserek alakulására” – tette hozzá Georg Kaser.

Forrás:  Wikimedia Commons/Pegasus2

Hogy érzékelhetővé tegyék ezeket a hatásokat, a kutatók kiszámolták, hogy minden egy kilogramm szén-dioxid, amelyet ma kibocsátunk, 15 kilogramm gleccserjég elolvadását jelenti hosszú távon. Ha ezt a Németországban 2016-ban újonnan bejegyzett személygépkocsikra kivetítjük, akkor az azt jelenti, hogy egy kilogramm gleccserjeget veszítünk el egy középosztályú gépkocsi 500 méteres útján – közölték a kutatók.

Forrás: NASA


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!