Nem lehet meggátolni a gleccserek olvadását

A gleccserekA világ gleccsereiből gyűjtött jégmagmintákat raktároznak el az Antarktiszon. további olvadásAusztráliánál nagyobb kiterjedésű permafroszt olvadhat ki. át ebben az évszázadban csak egyetlen esetben lehet feltartóztatni, ha azonnal leállítjuk az összes üvegházhatású gáz kibocsátását – erre a következtetésre jutottak a Brémai és az Innsbrucki Egyetem kutatói a Nature Climate Change című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.

Forrás: Wikimedia Commons/Luca Galuzzi – www.galuzzi.i

A 2015 decemberében tartott párizsi klímacsúcs résztvevői megállapodást fogadtak el annak érdekében, hogy a globális felmelegedés2,3 méteres vízszintemelkedést jelenthet egy foknyi meleg. az iparosodás előtti értékhez képest jóval 2 Celsius-fok alatt maradjon, sőt ha lehet, a felmelegedésEgyre zöldebb az Antarktisz a klímaváltozás miatt. ne haladja meg az 1,5 Celsius-fokot. A megállapodást aláíró országok célja továbbá, hogy a század végéig elérjék a nettó zéró szén-dioxid-kibocsátást, csökkentve a klímaváltozáshoz kötődő kockázatokat. Az osztrák és a német kutatók azt vizsgálták tanulmányukban, hogy e célok betartása milyen hatással van a gleccserek egyre nagyobb mértékű olvadására.

Forrás: Wikimedia Commons/Woodwalker 

“Az olvadó gleccserekKőkorszaki használati tárgyak sokasága kerül elő az olvadó gleccserekből. nagy hatással vannak a tengerszint alakulására. Számításunkban figyelembe vettük a világ valamennyi gleccserA gleccserek olvadása miatt emelkedik az Alpok. ét, kivéve az antarktiszi és a grönlandi jégmezőket és felszíni gleccsereket, és modelleztük azokat a legkülönfélébb klímaforgatókönyvekben” – közölte Georg Kaser, az Innssbrucki Egyetem klímakutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Forrás: Wikimedia Commons/Yair Haklai 

Számításaik szerint a gleccserek olvadására a következő 100 évben nincs nagy hatása annak, hogy a globális felmelegedés 2 vagy 1,5 Celsius-fokon belül marad. “A gleccserek jegének mintegy 36 százaléka az üvegházhatású gázkibocsátás ellenére is el fog olvadni. Ez azt jelenti, hogy a hegyekben ma létező gleccserjég több mint egyharmadát nem lehet megmenteni még a legambiciózusabb klímaintézkedésekkel sem” – magyarázta Ben Mazion, a Brémai Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője. Ha azonban távolabbra tekintünk, van jelentősége annak, hogy a 2 vagy a 1,5 Celsius-fokos szcenárió valósul meg.

Forrás: Jo Simon/flickr

“A gleccserek lassan reagálnak a klímaváltozásra. Ha például meg akarjuk őrizni a jelenlegi gleccserjégtömeget, akkor az iparosodás előtti hőmérsékleti növekedést kellene elérnünk, ami lehetetlen. Az üvegházhatású gázkibocsátás a múltban már olyan változásokat idézett elő, amelyeket nem lehet leállítani. Ez azt is jelenti, hogy a mostani magatartásunknak hosszú távon van hatása a gleccserek alakulására” – tette hozzá Georg Kaser.

Forrás:  Wikimedia Commons/Pegasus2

Hogy érzékelhetővé tegyék ezeket a hatásokat, a kutatók kiszámolták, hogy minden egy kilogramm szén-dioxid, amelyet ma kibocsátunk, 15 kilogramm gleccserjég elolvadását jelenti hosszú távon. Ha ezt a Németországban 2016-ban újonnan bejegyzett személygépkocsikra kivetítjük, akkor az azt jelenti, hogy egy kilogramm gleccserjeget veszítünk el egy középosztályú gépkocsi 500 méteres útján – közölték a kutatók.

Forrás: NASA


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!