Megtalálták a Monarchia egyik elsüllyedt tengeralattjáróját a Jón-tenger mélyén

Cseh búvárok a dél-albániai partok közelében nagy valószínűséggel megtalálták az egykori osztrák-magyar haditengerészet U16-os tengeralattjáróKincseket szállíthatott a dán tengerszoros mélyén megtalált náci tengeralattjáró. jának roncsait, amely 1916. október 16-án süllyedt el, máig nem teljesen tisztázott körülmények között – közölte a CTK hírügynökség, a Czech Diving Team kutatócsoportjának beszámolójára hivatkozva. A búvárokból, történészekből és dokumentaristákból álló csoport évek óta kutatja és dokumentálja a cseh történelemmel összefüggő tengeri eseményeket.

Albánia, Vlora (Fotó: Wikimedia Commons/godo goda)

A feltételezett merülőhajó roncsa 60 méteres mélységben fekszik a Jón-tengerHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. fenekén, a dél-albániai Vlora városVelence rejtett történelme és kevéssé ismert helyei egy csodálatos útifilmen. közelében. A cseh búvároknak elsőként sikerült meglátogatniuk a roncsot, amelyet lefényképeztek, lefilmeztek, és pontosan bemérték fekvésének adatait. A felvételeket azután összehasonlították a rendelékezésükre álló levéltári fényképekkel, leírásokkal, amelyek alapján a megállapították: szinte biztosra vehető, hogy az U16-os osztrák-magyar tengeralattjáró roncsairól van szó. Ennek bizonyítását egy következő merüléstől várják.

Az U16-os tengeralattjáróra utal az, hogy közelében a tengerfenéken megtalálták a Nembo olasz torpedóromboló roncsait is. Az egykori összecsapás következtében mindkét hajó elsüllyedtMegtalálták a több mint száz éve eltűnt ausztrál tengeralattjárót. . “Azt biztosan állíthatjuk, hogy két hajóroncsMegtalálták egy második világháborús repülőgép-hordozó roncsait Ausztrália közelében. van az általunk felkeresett és átkutatott tengerfenéken” – mondta az egyik búvár újságíróknak.

Forrás: czechdivingteam.cz

Az U16-os felkutatását hosszú tárgyalások előzték meg az albán hatóságokkal. Az albánok először elutasították a csehek kérését, de végül mégis megadták az engedélyt a kutatáshoz, és az albán haditengerészet a roncs feltételezett fekvésének a koordinátáit is rendelkezésükre bocsátotta. A CTK szerint az 1915-ben épített U16-os merülőhajó feladata az Osztrák-Magyar Monarchia tengeri határainak a védelme volt. A monarchia haditengerészete 1915. október 6-án vette át a tengeralattjárót, amely a következő évben két esetben is visszaverte egy francia hadihajó támadását. 1916 októberében azonban nem élte túl az olasz hadihajóPáratlan régészeti felfedezés - 400 éve elsüllyedt hajó roncsait találták meg Portugáliában. kkal való összecsapást.

A hozzáférhető forrásokból az derül ki, hogy az osztrák-magyar tengeralattjáró egy nagyjavítás után a parancsnokság által kijelölt helyére tartott, amikor Albánia közelében a Jón-tengeren váratlanul szemben találta magát az olasz Nembo torpedórombolóval és a Bormida hadi tehergőzössel. Az U16-os két torpedót lőtt ki a Nembóra, amely vízimbombával válaszolt. Az összecsapásban mindkét hajó léket kapott. Míg a Nembo azonnal elsüllyedt, az U16-sal a Bormida végzett, amely speciális acélorrával nekiment a sérült tengeralattjárónak.

Forrás: czechdivingteam.cz


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!