Három Föld-méretű bolygót fedeztek fel egy közeli csillag körül

Három, a Földnél alig nagyobb planétát fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport a NASAFellőtték a NASA új Mars-szondáját. bolygóÉlet után kutatnak egy újonnan felfedezett közeli, csupán 11 fényévre lévő bolygón. vadász űrteleszkópja, a KeplerPokoli lávatenger a Föld-szerű exobolygó. segítségével. Az égitesteket az amerikai, brit és német csillagRekordideje, egy évtizede nyel el egy csillagot egy fekete lyuk. ászok az Astrophysical Journal című szaklapban mutatták be, és tanulmányuk elérhető a szabadon hozzáférhető arXiv honlapon is. Az EPIC 201367065 katalógusjelű csillag egy vörös törpe, amely méretét és tömegét tekintve alig feleakkora, mint a NapA Nap a Tejútrendszer "kései" gyermeke. . Mindössze 150 fényévnyire található, így az EPIC 201367065 a tíz legközelebbi, bolygórendszerrel rendelkező csillag közé tartozik – olvasható a PhysOrg hírportálon.

Föld méretű bolygók
A Kepler űrtávcső (Forrás: wikipedia)

A három bolygó átmérője 2,1-szerese, 1,7-szerese, illetve másfélszerese a FöldRátaláltak a Föld eddig ismeretlen kísérőjére. ének. A legkisebb és a csillagtól legtávolabb keringő planéta az úgynevezett élhetőségi zónában van, vagyis felszínén a hőmérséklet lehetővé teszi folyékony vízValószínűleg folyékony sós vizet találtak a Marson. meglétét. A kozmikus léptékben kis távolság lehetőséget ad a csillagászoknak a bolygók légkörElőször észleltek légkört egy Földhöz hasonló exobolygó körül. ének tanulmányozására, hogy megállapítsák annak összetételét.

Föld méretű bolygók
Forrás: NASA (Egy szuperföldAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. és egy vörös törpe)

“A nitrogénből és oxigénből álló vékony légkör lehetővé tette az élet kifejlődését a Földön. A Kepler űrteleszkóp által eddig felfedezett bolygók többsége viszont vastag, magas hidrogéntartalmú légkörbe burkolózik, amely az általunk ismert életformákkal összeegyeztethetetlen, ám ki tudja, a természetA világ öt legkisebb lakott szigete. tele van meglepetésekkel” – fogalmazott Ian Crossfield, az Arizonai Egyetem csillagásza, a tanulmány vezető szerzője. A továbbiakban más távcsövekkel, egyebek mellett a HubbleElhalasztották a világ legnagyobb űrteleszkópjának fellövését. -űrteleszkóppal folytatják a megfigyeléseket, hogy feltérképezzék a bolygók légkörének molekuláris összetételét. “A Hubble észreveszi, amennyiben ezek a melegMegdőlt a nyári meleg és a jégolvadás rekordja is Grönlandon. , a Földnél alig valamivel nagyobb égitestek légkörében magas a hidrogén koncentrációja” – hangsúlyozta Erik Petigura, a Kaliforniai Egyetem berkeleyi intézményének (Berkeley) kutatója, aki a Kepler-felvételek komputeres elemzése során vette észre a három égitestet.

hubble

Hubble-űrteleszkópGyorsabban nőnek a fekete lyukak. (Fotó: wikipedia)

Forrás: MTI, phys.org


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!