A világ legnagyobb virága, a titánbuzogány

A titánbuzogányAz öt legkülönlegesebb növény. , másik ismert nevén óriáskontyvirág (Amorphophallus titanum) egy a kontyvirágfélék családjába tartozó növényfaj. Nem csak a legnagyobbSzudd - a legnagyobb mocsár a világon. , hanem talán a legbüdösebb virágOrrfacsaró bűzt árasztó, gigantikus méretű virágok nyílnak egy amerikai botanikus kertben. is. Odoardo Beccari olasz botanikus fedezte fel 1878-ban Szumátrán. A név a görög amorphos (formátlan), phallos (penis) és titan (óriás) szavakból származik.

 titánbuzogány

tatánbuzogány virágzása

A növényAz öt legkülönlegesebb növény. a trópusi Szumátra őserdeiben él, sajnos máshol nem érzi igazán jól magát, így ritkán fordul elő néhány botanikus kerten kívül, ahol igazi kincsként őrzik eme különlegesOrrfacsaró bűzt árasztó, gigantikus méretű virágok nyílnak egy amerikai botanikus kertben. virágMajom Orchidea - egy igazán különleges virág. ot, amely méltán viseli a föld legnagyobb virága jelzőt. Sajnos, mint sok más növényt eredeti élőhelyén ezt a növényt is a kihalásA kihalás szélén áll a szibériai tigris. veszélye fenyegeti, mivel az őserdő irtása következtében egyre kevesebb élőhely jut számára. Szumátrán a föld alatti gumóját élelmiszerként használják.

A virág 15-19 napig is virágzik, de ezek a különleges virágokA világ legnagyobb virágtőzsdéje. nagyon ritkán láthatók, mivel a virágzásra is várni kell. Körülbelül háromévente egyszer virágzik, így nem csoda, hogy ha valamelyik növény valahol virágzik, annak gyorsan híre megy. A virág magassága meghaladja a két métert, a föld alatti gumó súlya pedig az 50-75 kilogrammot. A virágok súlya elérheti a 7-8 kilogrammot is, és átmérője is elérheti a másfél métert.

A legnagyobb méretű – 2,94 méter magas – virágot 2005-ben a stuttgarti Wilhelma botanikus kertben mérték. A korábbi rekorder Indonéziában élt egy botanikus kertben, és 2 méter 90 centi magas volt a virága. A legnagyobb feljegyzett gumó a Királyi Botanikus Kertekhez tartozó Walesi hercegné-házban volt. A pihenési állapotakor 91 kilogrammot nyomott.

titánbuzogány

titánbuzogányA titánbuzogány nem csak méretes virágáról hírhedt, de orrfacsaró bűzéről is, amely már 3 km távolságból is érezhető, hiszen egy több hetes dög szagára emlékezet. A növény hatalmas és különleges szaga miatt sokáig emberevő növénynek hitték a helyiek, így senki nem mert közel menni hozzá. A bűzzel vonzza a beporzáshoz szükséges legyeket és rovarokat és egyben el is riaszt vele sok kártevőt, az embert is.

Virágzás után, a gumóból kihajt egy levél, amely egy kisebb fa3000 év után nemet váltott Európa legöregebb fája. magasságát éri el. Később a levél elfásul és a teteje három részre oszlik, amelyből aztán több kisebb levél nő ki. Az új lomb 6 méter magas és 5 méter széles lehet. Minden évben az elfásult levél elhal, és a következő évben új levél nő a helyébe. Miután a gumó elég tartalékot gyűjtött, körülbelül 4 hónapig pihen, ezután a folyamat megismétlődik.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!