A Holdra és a Marsra vezető missziókat készíti elő a Nemzetközi Űrállomás új legénysége

A Nemzetközi ŰrállomásBizonyos organizmusok a Marson is életben maradhatnak. (ISS) következő Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban. napban útnak induló új legénysége egy sor olyan kísérletet végez majd el munkája során, amelyek közül több a Holdra és a Marsra vezető jövőbeli hosszú távú missziókat készíti elő.

Forrás: NASA/Crew of STS-132

Alexander Gerst német asztronauta szerint, aki már második missziójára indul a Nemzetközi Űrállomásra, hat hónap alatt mintegy 300 kísérletet fognak végezni. A kísérletek legalább fele nem új, hanem korábbiak folytatásai. A Horizontok névre keresztelt misszió során először viszik fel az űrbe az újonnan kifejlesztett, valós idejű 3D-s mikroszkópot, amely a Flumias nevet viseli.

Forrás: NASA 
Forrás: NASAEgy önkéntes kutató találta meg legöregebb, gyűrűkkel körülvett fehér törpét.

Az eszköz elfér egy cipősdobozban, segítségével megfigyelhetők dinamikus sejtfolyamatok, például az emberiA csimpánzok felismerik társaik tudásbeli hiányosságait. immunsejtek fejlődése a fedélzeten. A projekt, amely a stresszA stressz és az álmatlanság kulcsrendszerét fedezték fel az agyban az MTA kutatói. immunrendszerre gyakorolt hatását vizsgálja, a kutatók reményei szerint hasznos lesz a népesség egészére nézve is, de legfőképpen a Marsra induló asztronauták számára. Más fiziológiai vizsgálatokkal a tüdő egészségét kutatják a Föld felszínén és az űrben.

Forrás: ESA & MPS for OSIRIS Team

Gerst egy Cimon nevű robotot is magával visz, amelyet szóbeli parancsok követésére programoztak. Cimon feladata, hogy segítsen a karbantartásban és a javítási munkákban, dokumentálja a kísérleteket, egyben “beszélgető- és sportpartner” is legyen.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!