Változás nélkül a 2040-es évek közepére nem marad jég az Északi-sark körül

Egy tonna szén-dioxid kibocsátása 3 négyzetméter északi-sarkvidéki jég olvadását idézi elő amerikai és német kutatók szerint. Négyezer kilométernyi autózással annyi üvegházhatású gáz jut a légkörbe, amennyi a jeges-tengeri jég három négyzetméterének felolvadását okozza – derült ki tanulmányukból, amely közvetlen kapcsolatot talált a szén-dioxid-kibocsátás és az olvadó jégtakaró között.

gronlandFotó: Wikipedia/Brocken Inaglory

A tudósok az 1950-es évekre visszamenőleg megvizsgálták a tengeri jég változásait, és arra következtettek, hogy ha a hosszú távú tendenciák folytatódnak és az üvegházhatású gázok kibocsátása a jelenlegi szinten marad, akkor a 2040-es évek közepére nem marad jég az Északi-sark körül.

Fotó: Wikipedia/ NASA Goddard Space Flight Center

A vizsgált évek méréseit elemezve azt találták, hogy minden tonna szén-dioxid kibocsátásával átlagosan három négyzetméter jég olvad meg szeptemberben, amikor a jég eléri legkisebb kiterjedését, mielőtt újra fagyni kezdene a tél közeledtével. Az eredmények alapján kézzel foghatóvá vált, mennyivel járul hozzá a jeges-tengeri jég olvadásához az egyes emberek okozta szén-dioxid-kibocsátás – írták a Science tudományos lap aktuális számában a német Max Planck Meteorológiai Kutatóintézet és az amerikai Országos Hó- és Jégadatközpont kutatói. Becslések szerint egy tonna szén-dioxidot bocsát ki mindegyik utas, aki oda-vissza átrepüli az Atlanti-óceánt Európa és New York között, vagy aki dízelmotoros autóval tesz meg 4000 kilométert. Az északi-sarkvidéki jég hosszú távú csökkenése már most alapvető változásokat okoz az őslakosok életében, miközben a régióban újabb olaj- és gázlelőhelyek kutatása, valamint új hajózási útvonalak megnyitása előtt nyit teret.

legszennyezes-3Fotó: Wikipedia

Más tudósok a tanulmány szerzőinél borúlátóbbak: Peter Wadhams, a Cambridge-i Egyetem óceánfizikusa szerint már akár 2017-2018-ra is eltűnhet az északi-sarkvidéki jég az ember okozta klímaváltozás más tényezői, többek között a szelek megváltozása és a vízhőmérséklet felmelegedése miatt. 2016 szeptemberében az északi-sarkvidéki jég 4,14 millió négyzetkilométerrel elérte éves minimumát. Ez a mennyiség ugyanannyi, mint a 2007-es, és csak egyszer, 2012-ben volt ennél kisebb a jég kiterjedése.

sarki-jeg-5Fotó: Wikipedia/P199

A tanulmány szerzői szerint a tavalyi párizsi klímacsúcson elfogadott cél, mely a globális felmelegedés mértékét 2 Celsius-fok alatt akarják tartani az iparosodás előtti mértékhez képest, nem elegendő ahhoz, hogy a jég zsugorodását megakadályozzák. A kormányok képviselői november 7. és 18. között találkoznak Marokkóban, hogy az egyezmény végrehajtását megvitassák.

Fotó:  Wikipedia/Arturo de Frias Marques

MTI, Science


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!