Több, mint 1000 méteres felhőkarcoló épül Szaúd-Arábiában

Az Egyesült Arab Emírségek után most Szaúd-Arábia szeretne rekordot felállítani a Világ legmagasabb épületével. A hírek szerint itt épülne a több mint ezer méter magas Kingdom Tower. A  felhőkarcoló egyelőre  csupán a tervezőasztalon létezik, de a projekt mögött a szaúdi milliárdos, Alwaleed bin Talal herceg áll, aki a mindig is fogékony volt a hírnévre.

Kingdom Tower

A pletykák szerint a herceg eredetileg egy mérföld magas építményt szeretett volna, de végül sikerült meggyőzni, hogy beérje kisebbel is. A pontos magasságot egyelőre nem lehet tudni, de a szakértők szerint legalább ezer, míg a beruházó szerint legfeljebb 1200 méter. (Az építtető, a Jeddah Economy Company eddig csak annyit közölt, hogy négyszer olyan magas épületet szeretne, mint a 306 méteres The Shard.) A megvalósulást a 780 millió fontos (bő 267 milliárd forintos) költségvetés mellett az olyan szakértők, mint a brit Mace vagy az amerikai Adrian Smith + Gordon Gill Architecture biztosítják.

Kingdom Tower

A projekt menedzselése a Mace feladata lesz, akinek olyan projektek fűződnek a nevéhez, mint a legújabb londoni 95 emeletes The Shard, vagy éppen a London Eye, a Smith és Gill építésziroda pedig többek között a Burj Khalifa építésénél dolgozott. A Jeddah közelében épülő torony egyébként egy nagyobb terv, a Kingdom City fejlesztés része, amelyre az arabok mintegy 13 milliárd fontnak megfelelő összeget szánnak.

Kingdom Tower

Az épület több mint 500 ezer négyzetméter lesz, természetesen lesz luxusszálloda – a hírek szerint egy Four Seasons – , számtalan lakás és iroda, valamint itt kap helyet a világ legmagasabb kilátója is, amelyet a tervezett 200 emeletből a 157.-en tervezik kialakítani. A munkálatokat még idén elkezdik és a hírek szerint 2018-ra be is fejezik.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!