Tíz év után bontottak szirmot ismét a lótuszok egy thaiföldi nemzeti parkban

Tíz év után kezdett el ismét virágozni a lótusz a thaiföldi Khao Sam Roi Yot Nemzeti Parkban, ahol a színpompás növény a szárazság és a környezetszennyezés miatt az elmúlt években teljesen eltűnt a park tavaiból. A thai kultúrában szentként tisztelt növény megjelenése nemcsak a helyieknek örömteli hír, de a Bangkoktól mintegy három órányi utazásra délre elterülő nemzeti park a külföldiek körében is közkedvelt látványosság.

Forrás: Wikimedia Commons/Preecha.MJ

Forrás: YouTube

A lótuszvirágzás elmaradását a szakemberek a Thaiföldet sújtó szárazsággal és a nemzeti park tavait, folyóit és karsztvizeit is sújtó műtrágya-szennyezéssel magyarázzák. A park igazgatója szerint  a több ezernyi lótusz a környezet tisztábbá válásának eredménye.

A térségben az indiai lótusz az őshonos. Gyönyörű fehér, rózsaszínes vagy egészen piros virágai vannak. A faj minden része ehető. A lótusz az ősi keleti vallásokban a megtisztulás és az újjászületés jelképe. Virága a buddhizmus egyik fő szimbóluma.

A Prachuap Khiri Khan tartományban elterülő gyönyörű nemzeti parkban található a Phraya Nakhon barlang is, mely az ország egyik legnépszerűbb és egyben legtöbbet fényképezett látványossága. A lenyűgöző barlangot még érdekesebbé teszi a belsejében álló pavilon, amit az 1890-es években V. Ráma király építtetett.

Forrás: Wikimedia Commons/Niels Mickers


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!