Jelentős hatásokkal fog járni az év végén visszatérő El Nino

Visszatér az év végén az El NinoSzökőmásodperc a szökőévben - egy másodperccel hosszabb lesz az idei év. légköri jelenség, amelynek intenzitása egyelőre bizonytalan – közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO). A Csendes-óceán Egyenlítőhöz közeli területeinek erős felmelegedésIdén is folytatódnak a szélsőséges időjárási jelenségek. ével járó éghajlati jelenség a világ számos területén erőteljesen befolyásol bizonyos időjárási viszonyokat, szerepet játszva a heves esőAz utóbbi 26 év legnagyobb vihara közelít Nagy-Britanniához. zések, áradások és aszályok kialakulásában, valamint hatással van a globális átlaghőmérsékletre is.

Forrás: BasehuntersChasing

Az El Nino gyakran közrejátszik a világ déli és keleti szárazföldi területeit – Ausztráliát, Indonéziát, a Fülöp-szigeteket, Malajziát és a Csendes-óceán középső részén fekvő szigeteket – sújtó forró és száraz időjárásAz utóbbi 26 év legnagyobb vihara közelít Nagy-Britanniához. kialakulásában, emellett enyhébb teleket eredményez Északnyugat-Kanadában és Alaszkában.

Forrás: Marshmallow/flickr

A WMO főtitkára, Petteri Taalas szerint a klímaváltozásÉrdekes felfedezésre jutottak a kutatók a leggyorsabb gleccser tanulmányozása során. megváltoztatja az El Nino és ellentéte, a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek lehűlését okozó La Nina dinamikáját, valamint hatásaikat is. A 2018-as év egy gyenge La Ninával indult, amelynek hűtőhatása nem volt elegendő a globális melegedés visszaszorításához. Ez azt jelenti, hogy az idei lehet az eddig mért egyik legforróbb év a világon.

Forrás: Wikimedia Commons/Peripitus

“Az El Nino- és La Nina-mentes légkörA második világháborúban ledobott bombák átmenetileg felmelegítették a légkört. ellenére a FöldBizonyítékot találtak arra, hogy miként történhetett a “nagy oxigénfelhalmozódás eseménye”. továbbra is az átlagnál melegebb volt májustól júliusig, miközben szélsőséges időjárási jelenségek mutatkoztak: rekordmelegElolvasztja Svédország legmagasabb pontját az északi-sarkvidéket sújtó rekordmeleg. volt Észak-Európában, pusztító áradások Japánban, Indiában és Délkelet-Ázsiában. Az események nagy része beleillik a globális felmelegedésről alkotott képbe” – mondta Taalas.

A WMO főtitkára előrejelzése szerint az El Nino nem lesz olyan erőteljes, mint a 2015-2016-os volt, mégis jelentős hatásokkal fogKihúzták a világ leghosszabb emberi fogát. járni. Ha idejében jelzik a bekövetkeztét, sok életet meg lehet menteni és súlyos veszteségeket lehet megelőzni.

A szervezet első globális szeptember-novemberi időjárási előrejelzés2016 lehet az eddigi legmelegebb év. ében az átlagosnál magasabb hőmérsékletet jósol Ázsia szinte teljes csendes-óceáni térségében, Európában, Észak-Amerikában, Afrikában és Dél-AmerikaVadnyugati szellemvárost kínálnak eladásra Amerikában. partvidékének nagy részén, az átlagosnál kevesebb csapadékot Közép-Amerikában, a Karib-térségben, Dél-Ázsia egyes részein, Kelet-Ázsiában és a Csendes-óceán területén.

Forrás: FEMA/Mark Wolfe

WMO, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!