Először észleltek porvihart a Titánon, a Szaturnusz különleges holdján

Először észleltek porvihart a kutatók a SzaturnuszAranyszínűvé változott a Szaturnusz titokzatos légköri képződménye. legnagyobb holdján, a TitánHamarosan belezuhan a Szaturnuszba a Cassini űrszonda. így a NaprendszerÁtlépett a csillagközi térbe a Voyager 2 űrszonda. harmadik olyan égiteste a FöldElveszett bolygóról származhat a Földre hullott, gyémántokat rejtő meteorit. és MarsMár az ötezredik Mars-napját töltötte a vörös bolygón az Opportunity. után, amelyen megfigyelhető a jelenség. Az amerikai űrügynökség, a NASA CassiniSarki fény ragyog délben a Szaturnuszon. űrszondája által gyűjtött információk alapján tett felfedezésről a tudósok a Nature Geoscience című tudományos lapban számoltak be.

“A Titán egy nagyon aktív holdFontos szerepe lehet a jövőbeli expedíciókban a Holdon felfedezett hatalmas barlangnak. . Ezt már tudjuk geológiájáról és egzotikus szénhidrogén-ciklusáról. Most egy újabb Föld- és Mars-analógiával bővülnek az ismeretek: az aktív porciklussal, amelynek szerves pora a Titán egyenlítőjének hatalmas dűnéiből származhat” – mondta Sebastien Rodriguez, az Université Paris Diderot csillagMegfejtették az univerzum legtitokzatosabb csillagának rejtélyét. ásza, a tanulmány főszerzője.

Forrás:  IPGP/Labex UnivEarthS/University Paris Diderot – C. Epitalon & S. Rodriguez

A Titán világa sok szempontból hasonlít a Földre. Valójában ez a Naprendszer egyetlen, jelentős légkörrel rendelkező holdja, és a Földön kívül az egyetlen égitest, amelyről tudott, hogy felszínén stabil folyadéktestek léteznek. A két égitest közötti óriási különbség azonban az, hogy míg a Földön ezeket a folyókat, tavakat és tengereket vízVíz nyomára bukkant a NASA űrszondája a Bennu aszteroidán. tölti ki, addig a Titánon elsősorban metán és etán áramlik ezeken a folyadékforrásokon. Ebben a különlegesMegfejthették a különleges zöldvérű gyíkok titkát. ciklusban a szénhidrogén-molekulák elpárolognak, felhőkké sűrHatalmas károkat okozhat az űrszemét. űsödnek és visszahullnak a talajra.

Az időjárás a Titánon is évszakról évszakra változik, ahogyan a Földön. A napTöbb mint kétezer éve történt, hatalmas napkitörés nyomaira bukkantak Grönlandon. éjegyenlőség idején masszív felhők képződnek a trópusi régiókban és erőteljes metánviharokat okoznak. A Cassini számos alkalommal figyelt meg ilyen viharokat, amikor elrepült a Titán felett.

Forrás: NASA/JPL-Caltech
Forrás: NASAÁtlépett a csillagközi térbe a Voyager 2 űrszonda. /JPL-Caltech/University of Arizona/University Paris Diderot/IPGP/S. Rodriguez

Amikor Rodriguez és kutatótársai először észleltek három szokatlan kifényesedést olyan infravörös felvételeken, amelyeket a Cassini 2009-ben készített a Titánról, azt gondolták, a metánfelhőkhöz hasonlatos jelenséget észleltek. A további kutatások azonban kiderítették, hogy teljesen másról van szó. “Az alapján, amit tudunk a Titán felhőképződéséről, elmondhatjuk, hogy metánfelhők kialakulása ezen a területen az évnek ebben az időszakában fizikailag lehetetlen” – mondta Rodriguez.

Forrás: NASA

Ráadásul a modellelemzések alapján kiderült, hogy a jelenség légköri, de nagyon közel van a felszínhez. Mivel éppen a Titán egyenlítője körüli dűnemezők felett lokalizálták a porvihart, az egyetlen magyarázat a jelenségre az, hogy a dűnékről felemelkedő porfelhőről van szó. Szerves porSzerves molekulák alkotják a Csuri üstökösből származó por felét. akkor jön létre, ha a metán és a napfény kölcsönhatása során kialakult szerves molekulákÉletre alkalmas lehet a Szaturnusz egyik holdja. elég nagyra nőnek ahhoz, hogy a felszínre hulljanak.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

A Cassinivel utazó Hygens leszállóegység 2004. december 25-én vált le az anyaszondáról, majd 2005. január 14-én sima leszállást végzett a Titán addig teljesen ismeretlen felszínére. “A felszínhez közeli szeleknek ahhoz, hogy ilyen mennyiségű port felemeljenek, nagyon erősnek kell lenniük: nagyjából ötször erősebbnek, mint a klímamodellek által becsült és a Hygens által a felszín közelében mért átlagos szélsebesség” – vélte Rodriguez.

Az ilyen erős szelek által generált porviharok létezése arra utal, hogy a talaj menti homok mozgásba hozható és hogy a Titán egyenlítői régióit borító óriási dűnék még mindig aktívak és folyamatosan változnak. A szelek hatalmas távolságokra képesek elszállítani a port, ezzel hozzájárulva a Titán szerves porának globális körforgásához.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/University of Nantes/University of Arizona


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!