A Föld visszafordíthatatlanul veszélyes üvegházzá válhat

Fennáll a kockázata annak, hogy a FöldAz eddig véltnél jóval korábban alakulhatott ki az élet a Földön. tartósan és visszafordíthatatlanul üvegházzá válik, még akkor is ha a szén-dioxid-kibocsátást sikerül a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott korlátok (1,5-2 Celsius-fokos felmelegedésIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. ) között tartani – figyelmeztetett egy nemzetközi kutatócsoport az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent új tanulmányban.

Forrás: NASA/Goddard Space Flight Center, Reto Stöckl

Az “üvegház Föld” klíma hosszú távon rögzül, globálisan 4-5 Celsius-fokkal lesz magasabb az átlaghőmérséklet az iparosodás előtti időszakhoz képest, a tengerszint 10-60 méterrel lesz magasabb mint napjainkban – olvasható a tanulmányban, amelynek szerzői arra a következtetésre jutnak, hogy jelentősen fel kell gyorsítani az átmenetet egy emisszió-mentes világgazdaság felé.

Forrás:  NASA/Reid Wiseman (@astro_reid)

“Az ember okozta üvegházhatású gázkibocsátás a Földön uralkodó hőmérsékletRekordmértékben emelkedett a globális földfelszíni hőmérséklet. nem egyedüli meghatározója. Tanulmányunk azt vetíti előre, hogy az ember előidézte 2 Celsius-fokos globális felmelegedésTovábbhasadt a törésvonal az Antarktiszon - már a nyáron leszakadhat a hatalmas jéghegy. hatással van a Föld más rendszereire is, ami további felmelegedést generál, még akkor is, ha leállítjuk az üvegházhatású gázkibocsátást” – mondta Will Steffen, az Ausztrál Nemzeti Egyetem és a Stockholmi Egyetem kutatója.

“Hogy elkerüljük ezt a forgatókönyvet, szükség van arra, hogy az emberi tevékenység a bolygóEz lehet a Naprendszer tizedik bolygója. nk kizsákmányolásáIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. l a jó sáfárkodás irányába mozduljon” – hangsúlyozta.

Forrás: NASA Earth Observatory/Jesse Allen, Robert Simmon

Jelenleg a globális átlaghőmérséklet egy Celsius-fokkal magasabb az iparosodás előtti időszakhoz képest, és 02,7 millió éves jégmintát hoztak felszínre az Antarktiszon. ,17 Celsius-fokkal növekszik évtizedenként. A kutatók tíz természeti folyamat – az örökké fagyott talaj olvadása, az óceánfenékről a metánhidrát elvesztése, a talaj- és az óceán szénelnyelő képességének csökkenése, az óceánokban a bakteriális légzés növekedése, az AmazonasBányavállalatoknak engednek át egy védett területet az Amazonas-medencében. esőerdőJégpáncélba vontak egy kísérleti erdőt Amerikában. inek, az északi erdőknek a pusztulása, az északi félteke hótakarójának csökkenése, az északi-sarki nyári tengeri jégEgy éven át a tengeri jég fogságában lesz egy német kutatóhajó. elvesztése és az Antarktisz2,7 millió éves jégmintát hoztak felszínre az Antarktiszon. körüli tengeri jég2,7 millió éves jégmintát hoztak felszínre az Antarktiszon. és jégmezőA Föld legnagyobb vulkanikus térségét fedezték fel az Antarktisz jégtakarója alatt. k csökkenése – hatásait vizsgáltak.

Forrás: Wikipedia/NASA Goddard Space Flight Center

“Aggodalomra ad okot, hogy ezek az elemek dominóhatást idézhetnek elő. Ha az egyik elem eldől, tovább löki a többit. Nagyon nehéz lesz, vagy lehetetlen megállítani azt, hogy az egész dominósor ne dőljön össze. Lakhatatlanná válnak helyek a Földön, ha az ‘üvegház Föld’ valósággá válik” – hangoztatta Johan Rockström svéd kutató.

Forrás: Wikimedia Commons/Peripitus

“Bemutattuk, hogy az ipari kor üvegházhatású gázkibocsátása hogyan billenti ki egyensúlyából időjárásunkat és a Föld rendszereit. Konkrétan rámutattunk a Föld gépezetét felborító elemekre, amelyek ha meghaladnak egy bizonyos stressz-szintet egyenként alapvetően, gyorsan és valószínűleg visszafordíthatatlanul megváltoznak. Az események ezen láncolata a Föld egész rendszerét egy új működési folyamatba taszítja” – figyelmeztetett Hans Joachim, a potsdami Klímakutató Intézet igazgatója.

Forrás: Stockholm Resilience Centre

A tanulmány szerzői szerint hogy el lehessen kerülni ezt az állapotot többre van szükség, mint az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésére. Javítani kell például az erdő-, a mezőgazdaság és a talajgazdálkodást, a biológiai sokszínűség megőrzését, olyan technológiákra van szükség, amelyek lehetővé teszik a szén-dioxid kivonását a légkörből és föld alatti tárolásukat.

Forrás: Library of Congress/Alfred T. Palmer

PNAS, BBC, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!