A Föld visszafordíthatatlanul veszélyes üvegházzá válhat

Fennáll a kockázata annak, hogy a FöldHatalmas ökoszisztéma rejtőzik a Föld mélyén. tartósan és visszafordíthatatlanul üvegházzá válik, még akkor is ha a szén-dioxidAz óceánok nyelik el a légkörbe kerülő szén-dioxid csaknem egyharmadát. -kibocsátást sikerül a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott korlátok (1,5-2 Celsius-fokos felmelegedésIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. ) között tartani – figyelmeztetett egy nemzetközi kutatócsoport az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent új tanulmányban.

Forrás: NASA/Goddard Space Flight Center, Reto Stöckl

Az “üvegház Föld” klíma hosszú távon rögzül, globálisan 4-5 Celsius-fokkal lesz magasabb az átlaghőmérséklet az iparosodás előtti időszakhoz képest, a tengerszint 10-60 méterrel lesz magasabb mint napjainkban – olvasható a tanulmányban, amelynek szerzői arra a következtetésre jutnak, hogy jelentősen fel kell gyorsítani az átmenetet egy emisszió-mentes világgazdaság felé.

Forrás:  NASA/Reid Wiseman (@astro_reid)

“Az ember okozta üvegházhatású gázkibocsátás a Földön uralkodó hőmérsékletRekordmértékben emelkedett a globális földfelszíni hőmérséklet. nem egyedüli meghatározója. Tanulmányunk azt vetíti előre, hogy az ember előidézte 2 Celsius-fokos globális felmelegedésTeller Ede már 1959-ben a globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztetett. hatással van a Föld más rendszereire is, ami további felmelegedést generál, még akkor is, ha leállítjuk az üvegházhatású gázkibocsátást” – mondta Will Steffen, az Ausztrál Nemzeti Egyetem és a Stockholmi Egyetem kutatója.

“Hogy elkerüljük ezt a forgatókönyvet, szükség van arra, hogy az emberi tevékenység a bolygóFelemészti saját gyűrűit a Szaturnusz. nk kizsákmányolásáIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. l a jó sáfárkodás irányába mozduljon” – hangsúlyozta.

Forrás: NASA Earth Observatory/Jesse Allen, Robert Simmon

Jelenleg a globális átlaghőmérséklet egy Celsius-fokkal magasabb az iparosodás előtti időszakhoz képest, és 0,17 Celsius-fokkal növekszik évtizedenként. A kutatók tíz természeti folyamat – az örökké fagyott talaj olvadása, az óceánfenékről a metánhidrát elvesztése, a talaj- és az óceán szénelnyelő képességének csökkenése, az óceánokban a bakteriális légzés növekedése, az AmazonasIsmét óriásteknősök nyüzsögnek a brazíliai Amazonas-vidéken. esőerdőIsmét óriásteknősök nyüzsögnek a brazíliai Amazonas-vidéken. inek, az északi erdőAusztriában fedezték fel Európa legöregebb, 546 éves bükkfáját. knek a pusztulása, az északi félteke hótakarójának csökkenése, az északi-sarki nyári tengeri jégEgy éven át a tengeri jég fogságában lesz egy német kutatóhajó. elvesztése és az Antarktisz"Bálnakamerákkal" derítenek fényt az óceán óriásainak táplálkozási szokásaira. körüli tengeri jégHatalmas, gyorsan növekvő üreget fedeztek fel egy antarktiszi gleccser alatt. és jégmezőGrönland jégmezői felé tart az Európán végigvonuló, rekordokat döntő hőhullám. k csökkenése – hatásait vizsgáltak.

Forrás: Wikipedia/NASA Goddard Space Flight Center

“Aggodalomra ad okot, hogy ezek az elemek dominóhatást idézhetnek elő. Ha az egyik elem eldől, tovább löki a többit. Nagyon nehéz lesz, vagy lehetetlen megállítani azt, hogy az egész dominósor ne dőljön össze. Lakhatatlanná válnak helyek a Földön, ha az ‘üvegház Föld’ valósággá válik” – hangoztatta Johan Rockström svéd kutató.

Forrás: Wikimedia Commons/Peripitus

“Bemutattuk, hogy az ipari kor üvegházhatású gázkibocsátása hogyan billenti ki egyensúlyából időjárásunkat és a Föld rendszereit. Konkrétan rámutattunk a Föld gépezetét felborító elemekre, amelyek ha meghaladnak egy bizonyos stresszHeti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele. -szintet egyenként alapvetően, gyorsan és valószínűleg visszafordíthatatlanul megváltoznak. Az események ezen láncolata a Föld egész rendszerét egy új működési folyamatba taszítja” – figyelmeztetett Hans Joachim, a potsdami Klímakutató Intézet igazgatója.

Forrás: Stockholm Resilience Centre

A tanulmány szerzői szerint hogy el lehessen kerülni ezt az állapotot többre van szükség, mint az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésére. Javítani kell például az erdő-, a mezőgazdaság és a talajgazdálkodást, a biológiai sokszínűség megőrzését, olyan technológiákra van szükség, amelyek lehetővé teszik a szén-dioxid kivonását a légkörből és föld alatti tárolásukat.

Forrás: Library of Congress/Alfred T. Palmer

PNAS, BBC, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!