Két új bolygót fedezett fel a NASA exobolygó-vadász űrszondája

Felbocsátása után öt hónappal máris két új bolygóHét, a Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel, néhányukon élet is lehet. t fedezett fel a NASAVíz nyomára bukkant a NASA űrszondája a Bennu aszteroidán. exobolygó-vadász űrszondája. A TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) a héten felfedezett egy szuperföldet és egy forró földet 60, illetve 49 fényévnyi távolságban lévő naprendszerekben. Ezek az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA által áprilisban útnak indított műholdÉletre alkalmas lehet a Szaturnusz egyik holdja. első felfedezései. A TESSHárom új planétát fedezett fel a NASA exobolygó-vadász űrszondája. két éven át tartó misszióA Holdra és a Marsra vezető missziókat készíti elő a Nemzetközi Űrállomás új legénysége. jának célja, hogy a csillagIlyen, amikor egy fekete lyuk elnyel egy csillagot. ászok kibővítsék az exobolygóIdegen csillagrendszerek bolygóinak légkörét vizsgálja az Európai Űrügynökség missziója. k, a távoli csillagokÉrdekes eredményre jutottak a csillagok koronakidobódásait vizsgáló magyar kutatók. körül keringő világok katalógusát.

Forrás:  NASA/MIT/TESS

A Massachussettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói bejelentették: 60 fényévnyi távolságra felfedezték a Pi Mensae c nevű szuperföldet, amely 6,3 naponta kerüli meg csillagát. Az LHS 3844 b nevű bolygó egy forró földRátaláltak a Föld eddig ismeretlen kísérőjére. , amely 11 óránként tesz egy kört a csillaga körül. A Pi Mensae c felszíne szilárd vagy vizes, mivel az ilyen bolygók összetétele vegyes – mondta Martin Spill, a NASA TESS-programjának kutatója.

A szakértők szerint a két exobolygó túl forró ahhoz, hogy élet lehessen rajta, de Sara Seager, a TESS tudományos igazgatója, az MIT munkatársa szerint még számos felfedezésRátaláltak a Föld eddig ismeretlen kísérőjére. várható a műholdtól.

“Várunk és meglátjuk, mi mást fedez fel a TESS. Tudjuk, hogy vannak odakint bolygók, szétszóródva az éjszakai égbolton arra várnak, hogy megtaláljuk őket” – tette hozzá.

Forrás: NASA’s Transiting Exoplanet Survey Satellite

A TESS elődje, a KeplerPokoli lávatenger a Föld-szerű exobolygó. űrteleszkóp munkáját folytatja, amely mintegy 3700 exobolygót dokumentált az elmúlt 20 évben, és amelynek hamarosan elfogy az üzemanyaga. A NASA arra számít, hogy több ezernyi, korábban ismeretlen világot tár fel a TESS, köztük talán több száz lesz Föld- vagy szuperföldFagyos szuperföldet fedeztek fel a Föld szomszédságában. -méretű, tehát nem nagyobb, mint a Föld méretének kétszerese. A szakértők szerint ezeknél a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy felszínüket sziklás kőzet vagy óceán borítja, és ezeknél a legnagyobb az élet kialakulásának esélye.

Forrás: NASA/GSFC 

A TESS az úgynevezett tranzitmódszerrel vizsgálja az egész égboltot. A fedélzetén működő detektorok a csillagok fényességét mérik, és azt az átmeneti elhalványodást keresik, ami olyankor következik be, amikor a csillag körül keringő bolygó éppen a csillag előtt halad át. A nagyjából személyautó-méretű űrszonda fedélzetén négy nagy láIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. szögű távcsövet helyeztek el.

A négy távcsőbe eltérő irányú, de egymással szomszédos területekről érkezik a fény, és együtt 400-szor nagyobb területet észlelnek egyidejűleg, mint a Kepler űrszonda által eredetileg vizsgált égboltrészlet. Az űrszonda egy olyan bolygókatalógus létrehozását teszi lehetővé, amely révén a Földön és az űrben lévő többi teleszkóp sokkal részletesebben fog tudni vizsgálni egy-egy égitestet.

A felfedezett bolygók további tanulmányozásának kulcsszereplője valószínűleg a HubbleElőször dokumentálták egy nagy sötét folt keletkezését a Neptunuszon. űrteleszkóp utódjaként számon tartott James WebbElhalasztották a világ legnagyobb űrteleszkópjának fellövését. űrtávcső lesz, amely a tervek szerint 2020-ban kezdi meg működését. Az infravörös tartományban érzékelő eszköz – több egyéb funkciója mellett – képes lesz az exobolygókIdegen naprendszerek bolygóinak légkörét vizsgálja az Európai Űrügynökség. légkörElőször észleltek légkört egy Földhöz hasonló exobolygó körül. ének tanulmányozására is, olyan gázok után kutatva, amelyek a földi értelemben vett élet jelenlétére utalhatnak.

James Webb űrtávcső (Forrás: NASA) 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!