Gamer laptopok a kriptovaluta bányászatban

A játékosok világszerte néhány év pihenőt kaptak a kriptovaluta bányászoktól, akik hajlamosak a grafikus kártyákat tucatszám vásárolni, és így kivonják a piacról egy kifejezetten játékra szánt számítógép lényegét, magát a GPU-t. 2020 végén az AMD és az Nvidia is új és igencsak nagy teljesítményű grafikus kártyákat mutatott be. Az Nvidia az RTX 3090, 3080 és 3070 hihetetlen képességeit vonultatta fel, és ezt a kínálatot még a 3060-al is kiegészítették. Az AMD a csúcskategóriás GPU-k piacán az RX 6800 és az XT 6800 modellekkel jelent meg.

Minden játékos, aki nagy várakozással nézett elébe például a jó előre beraklámozott Cyberpunk 2077 slágerjátéknak óriásit csalódott, ha 4k-ban akarta futtatni. Ez annak köszönhető, hogy óriási a grafikus kártya hiány a 2020-as gyártási és terjesztési gondok miatt, valamint azért, mert a bányászok egy csomó GPU-t vásároltak fel és szó szerint kisöpörték a piacot.

A kriptovaluta bányászoknak nem csak az asztali GPU-k a célpontjai. Az elmúlt pár hónapban elsősorban a kínai bányászok kezdték el felvásárolni a gamer laptopokat tömegesen, és hamarosan ezen a piacon is hatalmas hiányokat lehetett tapasztalni, mivel aki lemaradt az asztali megoldásokról az mind ebben a piaci szektorban vásárolt be.

Miért jelent meg újra a bányászat?

A Bitcoin és következésképpen más kriptovaluták ára folyamatosan emelkedik. A Bitcoin értékének korábbi nagy emelkedéseivel ellentétben a hullámot ezúttal némi intézményi támogatással is támogatják. A PayPal bejelentette, hogy lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy számlájukon már Bitcoin-nal is kereskedhessenek. Egyes fedezeti alapok és az amerikai nyugdíjcégek diverzifikálták eszközeiket kriptovaluta vásárlásával. A legjelentősebb lendület akkor következett be, amikor Elon Musk Tesla cége 1,5 milliárd dollár értékű bitcoinot vásárolt.

Musk akkor vásárolt Bitcoint, amikor a darabár 33.000 dollár körül volt, és most meghaladja az 50000 dollárt. Eddig jó befektetés volt, de ha hihetünk a cégnek, akkor a kriptovalutába, mint hosszú távú eszközbe fektettek be.

Érdekes módon Elon Musk többször is tweetelt a Dogecoin támogatásáról. Miután az év elején, március 13-án támogatta a kriptovalutát, megismételte ezt azzal, hogy felkérte a Coinbase-t, hogy tegye fel a Dogecoin-t.

A legtöbb kriptovaluta értéke drasztikusan emelkedett 2020 közepétől mostanáig, és ez nem áll meg, vagyis még több bányász fog vásárolni még több játékosoknak szánt hardvert.

Gamer laptopok kriptobányász szerepkörben

A laptopok fő problémája hűtőrendszereik és általános megbízhatóságuk állandó nehéz terhelés alatt. Asztali gépeken lehetséges, hogy egyszerre történjen a bányászás és a mindennapi feladatok elvégzése. Webhelyeket kereshet fel, pókerezhet a GGPoker Bonus segítségével, vagy akadásmentesen nézheti Netflixet. Ez azonban a gamer laptopokon nem lehetséges, hiszen teljesen más felépítésről van van szó és a kompaktságnak ára van.

A gamer laptopok hűtőrendszere jobb, mint az átlag laptopokon, de egyszerűen nem olyan huzamos terhelésre tervezték őket, mint a kriptovaluta bányászás, amelyet a legtöbb asztali számítógép hetekig képes elviselni. Emellett a gamer laptopok ára aránytalanul magas, és a jelenlegi ütemek szerint hónapokra lenne szükség a beruházás megtérüléséhez. Nem is beszélve arról, hogy hol van akkor még a haszon.

Másrészről a modern gamer laptopok erőteljes CPU-val rendelkeznek, hat maggal és tizenkét szállal. Egyes modellekben megtalálhatóak a legújabb Nvidia GPU-kat is, ami azt jelenti, hogy technikailag minden olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyekre a kriptovaluta sikeres bányászatához szükség van.

Ha tudjuk, hogy az Nvidia RTX 3060 Ti havi 136 dollárt képes kitermelni a Bitcoin jelenlegi 31000 dolláros ára mellett és ezt összevetjük azzal, hogy a normál Nvidia RTX 2060 laptop grafikus kártyát 95 dollárt képes hozni a konyhára, akkor a laptopok bányászati potenciálja egyértelmű.

A laptopon bányászók azonban elsősorban nem a Bitcoin-t veszik célba, hanem az Etherium-ra koncentrálnak, aminek a darabára jelenleg 1700 dollár körül mozog. Értelemszerűen e mögött az az elképzelés van, hogy mindenki azt várja, hogy nagyobb testvéréhez hasonlóan egyszer majd befut és a befektetett javak busásan megtérülnek.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!