Zátonyra futott az Antarktiszról leszakadt gigantikus jéghegy

Egy évvel ezelőtt szakadt le az antarktiszi Larsen-C selfjégről egy gigantikus jéghegyHatalmas jéghegy szakadt le az Antarktiszról. , mely azóta csak viszonylag kis távolságra mozdult el a helyéről.

„Nem tett meg nagy utat, mivel az elmúlt évben az áramlat és a tengeri jégSoha nem olvadt még ilyen gyorsan az északi-sarki permafroszt. újra meg újra nekilökte a selfjégTovábbhasadt a törésvonal az Antarktiszon - már a nyáron leszakadhat a hatalmas jéghegy. , vagyis a gleccserből a tengerbe nyúló parti jégtábla szélVeszélyes mikrobákkal hintik be az Alpokat a Szahara felől érkező szelek. ének” – mondta Daniela Jansen glaciológus, a bremerhaveni Alfred Wegener Sark- és Tengerkutató Intézet tudósa. A jéghegy eddig nagyjából 50 kilométerre távolodott el attól a repedéstől, amelynek mentén levált a selfjégről.

Forrás:  NASA/John Sonntag

„Úgy tűnik, az északi oldalon zátonyra futott, amelyen már több kisebb jéghegy is megfeneklett. A zátony azonban csak lazán kaphatta el, mert az áramlattal és az apállyal-dagállyal tovább mozog. Jó ideig eltarthat, amíg véglegesen útra kel. Talán a következő antarktiszi nyár idején szabadul el, előbb vagy utóbb észak felé sodródik tovább” – magyarázta Jansen.

Forrás: British Antartic Survey
Forrás: A. Fleming, British Antarctic Survey

A táblajéghegy, amely a tudósoktól az A68Újra mozog az Antarktiszról levált hatalmas jéghegy. nevet kapta, 2017. július 10. és 12. között szakadt le a selfjégről, egyike az utóbbi évtizedek legnagyobbikának. Amikor a kontinensről letört, 175 kilométer hosszú volt, helyenként 50 kilométer széles. Időközben a széléről már levált néhány jégtömbTovábbhasadt a törésvonal az Antarktiszon - már a nyáron leszakadhat a hatalmas jéghegy. a műholdPályára állt a Hold “sötét oldalát” kutató kínai műhold. - és radarfelvételek tanúsága szerint. „Alakja azonban nem nagyon változott” – mondta Jansen.

Forrás: NASAFurcsa mélyedést fedeztek fel a Marson, mely a csillagászokat is meglepte.

Egy évvel ezelőtt a kutatók attól tartottak, hogy a letörésektől hosszú távon az egész Larsen-C szétesik. Az elmúlt két évtizedben az Antarktiszi-félszigetHatalmas húsevő tengeri hüllő maradványira bukkantak az Antarktiszon. hét selfjege darabolódott fel vagy húzódott vissza, köztük a Larsen-A és Larsen-B. Ilyenkor a gleccserSzürreális látványt nyújt Dél-Tirol egyik legkülönlegesebb természeti képződménye. jégtömege „fékezés nélkül” zúdul a tengerbe, ezzel hozzájárul a vízszint emelkedéséhez. A maradék Larsen-C selfjég jelenleg stabilnak látszik, ám most is van néhány repedés, amelyet a tudósok továbbra is szemmel tartanak.

AWI, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!