World Press Photo – díjjal jutalmazták Máté Bence gyönyörű fotóit

“Olyan képi világot szerettem volna mutatni, amelyet szabad szemmel nem lehet látni” – mondta el az MTI-nek a World Press Photo 2017 Természet10 különleges és ritka természeti jelenség. kategóriájában harmadik díjjal jutalmazott Máté Bence, aki elárulta azt is, hogy egyetlen éjszakai fotóWorld Press Photo 2011. ban néha hetek munkája van. A fiatal magyar természetfotóVarázslatos fotók az Év Természetfotósa versenyen. s egy éjszakai állatfotókból összeállított, tízdarabos sorozattal érdemelte ki a világ legnagyobb presztízsű fotópályázatNational Geographic Photo Contest 2013 legjobb fotói. ának díját. Máté BenceMáté Bence természetfotóiból nyílt szabadtéri kiállítás Budapesten. hangsúlyozta, hogy a fotósorozatoknál fontos összefüggést találni a képek között: ezúttal magyarországi és afrikai helyszíneken készített, éjszakai állatfotóiból válogatott. “Nagyon sok projekttel foglalkoztam az elmúlt években, de talán az éjszakai fotózásTökéletes pillanatban elkapott képek. volt az, amelyben a legtöbb eredményt tudtam elérni” – jegyezte meg.

mate-bence-2

 Máté Bence/World Press Photo 2017

“Olyan helyszíneket és beállításokat kell kitalálni, hogy az én jelenlétem nélkül is jó képek készüljenek” – fogalmazott a fotográfus, hozzáfűzve: ha ilyenkor valami meghibásodik, akkor az az éjszaka elveszett a projekt számára, hiába óriási erőfeszítés ezeket a szerkezeteket felépíteni. Máté Bence elmondása szerint az éjszaka hatását akkor lehet a legjobban visszaadni, ha a képen látszanak a csillagok, ehhez pedig nem lehet az égen a holdA nap képe - kilátás szuperhold idején. , de természetesen felhők sem, így azonban az éjszakák nagy többsége nem alkalmas fotózásra. Szükséges továbbá az is, hogy a fotózni kívánt állat éppen megfelelő távolságra legyen a kép elkészültekor, ehhez pedig nagy szerencse is kell.

Mint felidézte, három éven keresztül járt Tamásiba, míg végül rengeteg energiával sikerült néhány dámszarvast lefotóznia: az esetek többségében ugyanis vagy nem jöttek az állatok, vagy felhős volt az ég, vagy összecsíkozták a repülőMalacot szállítottak le egy repülőgépről. k a képet, vagy lemerültek az akkumulátorok, vagy a hold világította túl a csillagokat. Az afrikai elefántot és a háttérben zebrát ábrázoló képhez 35 éjszakán keresztül készített alkalmanként átlagosan 1500 felvételt, ebből az első 10 éjszakán semmi sem jött a kamera elé. A fülelő oroszlánt megörökítő fotóhoz 35 estén keresztül kísérletezett távirányításos fotózással Afrikában, ezalatt összesen 50 000 felvételt készített, amiből összesen hármon volt oroszlánÚjra munkába áll a fogorvos, aki megölte Zimbabwe híres oroszlánját, Cecilt. . AfrikaHatvan éve nem volt ekkora éhínség Kelet-Afrikában. igen alkalmas az éjszakai fotózásra, mert sok nagyméretű állat él ott – mutatott rá Máté Bence, hozzátéve: a legtöbb csillagMegfejtették az univerzum legtitokzatosabb csillagának rejtélyét. nagy láTurkana-tó - világ legnagyobb állandó sivatagi tava. szögű objektívvel látszódik, ezzel azonban kicsinek tűnik a képen látható állat. A sorozat egyik darabján feltűnő elefántMindenhová követi megmentőjét a kiselefánt. például három, a dámvadak pedig két méterre voltak a fényképezőgéptől – árulta el. Az éjszakai fotózásnak azonban néha heteken keresztül nincs produktuma, ezt Máté Bence is csak úgy tudja vállalni, hogy közben más projekteken is dolgozik.

Máté Bence felidézte, hogy a világ legnagyobb természetfotós6 év és 720 ezer fotó után kapta el a tökéletes pillanatot a fotós. -versenyMagával ragadó alkotással diadalmaskodott az év természetfotósa verseny idei győztese. én, a Wildlife Photographer of the YearVarázslatos fotók az Év Természetfotósa versenyen. pályázaton már csaknem húsz díjat nyert, éjszakai felvételeivel az elsősorban sajtófotóMáté Bence megdöbbentő békás fotója nyert a World Press Photo természet kategóriájában. sok számára kiírt World Press PhotoPéntektől láthatóak a Néprajzi Múzeumban a World Press Photo díjazott felvételei. pályázaton most sikerült begyűjtenie első elismerését.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!