World Press Photo – díjjal jutalmazták Máté Bence gyönyörű fotóit

“Olyan képi világot szerettem volna mutatni, amelyet szabad szemmel nem lehet látni” – mondta el az MTI-nek a World Press Photo 2017 TermészetA világ egyik legrangosabb természetfotós-versenyének nyertes alkotásai. kategóriájában harmadik díjjal jutalmazott Máté Bence, aki elárulta azt is, hogy egyetlen éjszakai fotóWorld Press Photo 2011. ban néha hetek munkája van. A fiatal magyar természetfotóVarázslatos fotók az Év Természetfotósa versenyen. s egy éjszakai állatfotókból összeállított, tízdarabos sorozattal érdemelte ki a világ legnagyobb presztízsű fotópályázatA világ egyik legrangosabb természetfotós-versenyének nyertes alkotásai. ának díját. Máté BenceMáté Bence természetfotós nyerte a BBC világversenyének egyik kategóriáját. hangsúlyozta, hogy a fotósorozatoknál fontos összefüggést találni a képek között: ezúttal magyarországi és afrikai helyszíneken készített, éjszakai állatfotóiból válogatott. “Nagyon sok projekttel foglalkoztam az elmúlt években, de talán az éjszakai fotózásA világ egyik legrangosabb természetfotós-versenyének nyertes alkotásai. volt az, amelyben a legtöbb eredményt tudtam elérni” – jegyezte meg.

mate-bence-2

 Máté Bence/World Press Photo 2017

“Olyan helyszíneket és beállításokat kell kitalálni, hogy az én jelenlétem nélkül is jó képek készüljenek” – fogalmazott a fotográfus, hozzáfűzve: ha ilyenkor valami meghibásodik, akkor az az éjszaka elveszett a projekt számára, hiába óriási erőfeszítés ezeket a szerkezeteket felépíteni. Máté Bence elmondása szerint az éjszaka hatását akkor lehet a legjobban visszaadni, ha a képen látszanak a csillagok, ehhez pedig nem lehet az égen a holdHoldraszállítási szerződést kötött a Puli Space. , de természetesen felhők sem, így azonban az éjszakák nagy többsége nem alkalmas fotózásra. Szükséges továbbá az is, hogy a fotózni kívánt állat éppen megfelelő távolságra legyen a kép elkészültekor, ehhez pedig nagy szerencse is kell.

Mint felidézte, három éven keresztül járt Tamásiba, míg végül rengeteg energiával sikerült néhány dámszarvast lefotóznia: az esetek többségében ugyanis vagy nem jöttek az állatok, vagy felhős volt az ég, vagy összecsíkozták a repülőMalacot szállítottak le egy repülőgépről. k a képet, vagy lemerültek az akkumulátorok, vagy a hold világította túl a csillagokat. Az afrikai elefántot és a háttérben zebrát ábrázoló képhez 35 éjszakán keresztül készített alkalmanként átlagosan 1500 felvételt, ebből az első 10 éjszakán semmi sem jött a kamera elé. A fülelő oroszlánt megörökítő fotóhoz 35 estén keresztül kísérletezett távirányításos fotózással Afrikában, ezalatt összesen 50 000 felvételt készített, amiből összesen hármon volt oroszlánÚjra munkába áll a fogorvos, aki megölte Zimbabwe híres oroszlánját, Cecilt. . AfrikaTöbb mint fél évig az utcán élt egy sorsára hagyott kétéves kisfiú Nigériában. igen alkalmas az éjszakai fotózásra, mert sok nagyméretű állat él ott – mutatott rá Máté Bence, hozzátéve: a legtöbb csillagIlyen, amikor egy fekete lyuk elnyel egy csillagot. nagy láTurkana-tó - világ legnagyobb állandó sivatagi tava. szögű objektívvel látszódik, ezzel azonban kicsinek tűnik a képen látható állat. A sorozat egyik darabján feltűnő elefántVadorzók végeztek Afrika egyik legöregebb és legnagyobb elefántjával. például három, a dámvadak pedig két méterre voltak a fényképezőgéptől – árulta el. Az éjszakai fotózásnak azonban néha heteken keresztül nincs produktuma, ezt Máté Bence is csak úgy tudja vállalni, hogy közben más projekteken is dolgozik.

Máté Bence felidézte, hogy a világ legnagyobb természetfotós6 év és 720 ezer fotó után kapta el a tökéletes pillanatot a fotós. -versenyFélájult testvérét segítette célba az önzetlen triatlonos. én, a Wildlife Photographer of the YearA világ egyik legrangosabb természetfotós-versenyének nyertes alkotásai. pályázaton már csaknem húsz díjat nyert, éjszakai felvételeivel az elsősorban sajtófotóWorld Press Photo 2011. sok számára kiírt World Press PhotoPéntektől láthatóak a Néprajzi Múzeumban a World Press Photo díjazott felvételei. pályázaton most sikerült begyűjtenie első elismerését.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!