Vulkánkitörés játszhatott szerepet a maja civilizáció bukásában

Az El Chichón vulkánBefejeződött a legmélyebb vulkáni lyuk fúrása Izlandon. kitörése közrejátszhatott a majaA világ első országúthálózatát fedezték fel a maja kultúra bölcsőjében. civilizáció bukásában a 6. században – véli egy dán kutatócsoport vulkáni hamuüledékek elemzése alapján.

Sarki jégmagokban feltárt kénmaradványok elemzése korábban kimutatta, hogy 540 tájékán, a maja civilizáció széthullása kezdetén nagy vulkánkitörés volt valahol a FöldAzonos eredetű lehet a Hold és a Föld vízkészlete. ön. A jégmintákban talált jellegzetes üledékek szerint ez jelentős esemény volt, amely hatással volt a globális éghajlatra, és súlyos környezeti károkat okozott a vulkán térségében.

5

Az El Chicón vulkán akkor törhetett ki, amikor a maja társadalom rejtélyes módon összeomlott   Fotó: Flickr / Mariano Mantel

Másik vulkánra gyanakodtak

Korábban a szakemberek a közép-amerikai Salvador területén fekvő Ilopango vulkánra gyanakodtak. A térség fáinak radiokarbonos kormeghatározása alapján időben lehetséges, hogy erről a vulkánról van szó, ám az adatok nem meggyőzőek – hangoztatta Kees Nooren, az Utrechti Egyetem geológusa, aki az európai geotudományi társaság Bécsben folyó éves közgyűlésén mutatta be tanulmányÉvente 184 ezer haláleset köthető világszerte a cukros üdítők fogyasztásához. át az egykori maja civilizáció térségében talált hamuüledékek vizsgálatáról. A szilárd törmelékanyag, a tefra vegyi összetétele az 1200 méter magas El Chichón mexikóEz lehet a hosszú élet titka a 127 éves mexikói nő szerint. i vulkánhoz kapcsolható, a mintákat a Tuspan-tóból és a Mexikói-öbölbe folyó Usumacinta-Grijavala folyó deltájából vették. A szakemberek többféle technológiával megállapították, hogy a vulkáni hamu az 540 körüli korból való.

“Volt már időpontunk a vulkán közelében talált üledékek korát illetően, és most már van időpontunk a távolabbi üledékeke koráról, és ha a kettő összevetjük, akkor megkapjuk az 564 plusz-mínusz 16 év dátumot. Kaptunk egy nagyon keskeny idős123 éves lehet a világ legöregebb embere. íkot, ami azt jelenti, nagyon valószínű, hogy történt egy nagy vulkánkitörés 540-ben” – magyarázta Nooren.

Nemrég tört ki újra

Az El Chichón legutóbb 1982-ben tört ki nagy erővel, megsemmisítve a helyi közösségeket, és kétezer ember hal234 kilós óriáshalat fogott egy férfi. álát okozta. Óriási mennyiségű kén-dioxidot és törmelékanyagot lövellt a légkörbe. Az 540-es kitörés azonban még ennél is nagyobb erejű volt – vélte az utrechti kutató.

1

Az El Chicón vulkán 1982-es kitörése    Fotó: Thomson Higher Education

Még további vegyi elemzésekre van szükség ahhoz, hogy megállapítsuk, valóban az El Chichónból származik a sarki jégmagokban talált kén. A legtöbb, amit mondhatunk jelenleg, hogy ez a vulkánkitörés valahol a trópusokon történhetett – mondta a BBC-nek Matthew Toohey, a németországi Geomar Helmholtz Óceánkutató Központ munkatársa. Toohey szerint a jégmagokban két nagyon közeli időpontra utaló ismertetőjegyeket találtak, a második 536-ban volt. Ez a kitörés valahol Észak-Amerikában, valószínűleg Alaszkában történt – magyarázta.

Egybeesik a feljegyzésekkel

Ezek a feltevések egybeesnek a történelmi feljegyzésekkel. Észak-európai fák évgyűrűinek adata szerint ebben a korban nagyon erős lehűlés ment végbe, amelyet a légkörbe jutott és globálisan szétterjedt nagymennyiségű kénrészecskék idéztek elő. Régészeti bizonyítékok és más adatok is tanúskodnak a korszak társadalmi megrázkódtatásairól, mint például járványok kitöréséről, alacsony terméshozamról.

2

Chichén Itza maja városŐsi maja várost fedeztek fel a guatemalai esőerdő mélyén. legfontosabb piramisa

Toohey elmondta, hogy szimulációi szerint Észak-Európában ebben az időszakban 2 Celsius-fokkal csökkent az átlaghőmérséklet. Becsléseink szerint, ha ezt a két vulkánkitörést együtt vesszük, és megnézzük hatásaikat 10 éven át az északi féltekén, akkor ez a kettős esemény a legerősebb vulkanikus erő lehetett az elmúlt 1200 évben, sőt valószínűleg az elmúlt kétezer évben – hangsúlyozta.

Évtizedek óta kutatások tárgya az, hogy mi vethetett véget a 300 és 1000 között tartó klasszikus maja kornak. A szakemberek többsége jelentős éghajlati változással, a térségbeli népekSokszínű emberiség - lenyűgöző portrék egy világjáró fotóstól. háború70 éve dobták le az atombombát Hirosimára. skodásával, illetve azzal magyarázta, hogy a majákÁldozati ajándékokkal teli, elfeledett barlangra bukkantak Chichén Itzá romvárosában. tönkretették, felélték saját környezetüket.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!