Visszatért a nyolc hónapos elszigeteltségből a Mars kutatócsapata

Visszatért az amerikai űrkutatási hivatal (NASAViszonylag fiatalok lehetnek a Szaturnusz gyűrűi a Cassini adatai alapján. ) hatfős kutatócsapata nyolc hónapon át tartó izolációjából, melyet a Marson tapasztalhatóhoz hasonló körülmények között töltött egy HawaiiMosolyogva tört ki a Kilauea vulkán. -szigeti vulkánon.

Mars szimuláció - Hawaii, Mauna Loa

A négy férfi és két nő alkotta csoport azt vizsgálta, milyen lélektani hatásai lehetnek az asztronautákra egy hosszú ideig tartó misszióA Holdra és a Marsra vezető missziókat készíti elő a Nemzetközi Űrállomás új legénysége. nak. Elvonulásuk idején többnyire liofilizált, vagyis fagyasztva szárított ételeket és olyan zöldségeket ettek, melyeket maguk termesztettek.

Mars szimuláció - Hawaii, Mauna Loa

Az általuk gyűjtött információk abban segíthetik az amerikai űrkutatási hivatalt, hogy a 2-3 éves MarsOlympus-hegy - A legnagyobb hegy a Naprendszerben. -utazásHawaii leghosszabb vízesése, a Honokohau-vízesés. sal járó stresszt, elzártságot és veszélyeket jobban kezelő és viselő embereket és csoportokat válasszanak ki a missziókra.

Mars szimuláció - Hawaii, Mauna Loa

A Hawaii-szigeten lévő Mauna LoaNyolc hónapos Mars-szimulációt tartottak a Mauna Loa hegyen. vulkánnak, a világ legnagyobb aktív vulkánjának csúcsa alatti sík vidéken elzártan élő kutatók űrruhát viseltek és mindenhova csoportosan mentek, ha elhagyták az építményt, amiben laktak.

Mars szimuláció - Hawaii, Mauna Loa

Mars szimuláció - Hawaii, Mauna Loa

Az izoláció alatt Joshua Ehrlich biológus friss zöldségeket termesztett, többek közt répát, paprikát, kínai kelt, paradicsomot, burgonyát.

Ha a külvilággal kommunikáltak, azt csak 20 perces késleltetéssel tehették: ennyi időbe telik, míg a jelek eljutnak a Marsról a Földre. A legénység feladata volt földtani mérések, térképészeti kutatásaik végzése és hogy olyan önellátó életteret hozzanak létre, amely a Marson tapasztalható körülmények között lehetséges.

Videó:

A csapattagok a összeférhetőségüket és stressztűrő képességüket mérő játékokat játszottak és naplót vezettek arról, hogyan érzik magukat. Hangulatuk vizsgálatára speciálisan tervezett szenzorokat viseltek a testükön, melyek mérték hangszintjüket és a többiekhez való közelségüket a 111 négyzetméteres élettérben.

A szerkezet érzékelte, ha valaki kerülte a többieket, vagy épp egy vita hevében nagyon közel került egy társához – mondta Kim Binsted, a Hawaii Egyetem professzora, a projekt egyik vezetője. Megtanultuk, hogy még a legjobb csapatban is lesz konfliktus. Így az a legfontosabb, hogy olyan csapatot hozzunk létre, melynek tagjai és maga a csoport is rugalmas, képes megvizsgálni a konfliktust és visszatérni belőle” – véli a tudós.

Mars szimuláció - Hawaii, Mauna Loa

Mars szimuláció - Hawaii, Mauna Loa

Mars szimuláció - Hawaii, Mauna Loa

Mars szimuláció - Hawaii, Mauna Loa

Azt is vizsgálták, miként segíthetik a legénységet a stressz kezelésében. A felgyülemlett feszültséget a virtuális valóság (VR) eszközeivel vezethették le, melyek segítségével trópusi tengerpartokon vagy ismerős tájakon érezhették magukat.

A világon több Mars-szimulációNyolc hónapos Mars-szimulációt tartottak a Mauna Loa hegyen. s projekt létezik, de a Hawaiin dolgozó kutatók szerint projektjük egyik legfontosabb előnye a helyszín. A Mauna Loa csúcsa alatti köves, vörös sík terület a Mars zord tájaira hasonlít.

Mars szimuláció - Hawaii, Mauna Loa

Laura Lark, a csapat információtechnológusa szerint ésszerű a NASA terve, hogy embereket küldjön a Marsra. A projekt a HI-SEAS (Hawaii Space Exploration Analog and Simulation), a NASA hatrészes tanulmánysorozatának ötödik eleme, melyet a Hawaii Egyetem közreműködésével végeznek. Az amerikai űrügynökség mintegy 2,5 millió dollárt (forint) fordít az intézet kutatására. (mti)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!