Visszakerülhet Kínába a mumifikálódott szerzetest rejtő Buddha-szobor

Hajlandó tárgyalni Oscar van Overeem holland műgyűjtő annak az ezeréves, vitatott BuddhaA világ 7 legnagyobb szobra. -szobornak a visszaadásáról Kínának, amely egy mumifikálódott szerzetesVáratlanul hazaszállíttatták Budapestről a múmiát rejtő Buddha-szobrot. testét rejt.

A Buddha-szoborba ágyazott múmiaKülönleges múmiát rejt egy 150 éve üresnek hitt egyiptomi koporsó. körüli jogvita egy budapesti kiállításMáté Bence természetfotóiból nyílt szabadtéri kiállítás Budapesten. alkalmával pattant ki. Egy amszterdami bíróság elutasította két faluViganella - a falu, ahol egy óriástükörrel biztosítják a napfényt. , a kelet-kínai Fucsien tartományban fekvő Jangcsun és Tung Pu közösségének keresetét a Buddha-szoborOroszország leghatalmasabb háborús emlékműve. visszaszolgáltatásáról.

A bíróság arra hivatkozott elutasításában, hogy a két kínai faluközösség nem jogi személy, és a műgyűjtő tagadja, hogy lopott régiségről lenne szó. A kínaiak szerint azonban a holland műgyűjtő birtokában lévő Buddha-szobrot, belsejében az ezer éve mumifikálódott szerzetesLarung Gar Buddhista Akadémia Tibetben. holttestével, 1995-ben lopták el közös templomukból.

Az évszázadokon át hódolattal illetett szobor, amelyet egy 11. századi szerzetes, Csang-kung Cu-si mumifikálódott teste köré alkottak, 1995 végén tűnt el a jangcsuni templomból, egy holland műgyűjtő pedig a rákövetkező évben vásárolta meg Hongkongban.

A kínaiak 2015-ben, a budapesti Természettudományi MúzeumVáratlanul hazaszállíttatták Budapestről a múmiát rejtő Buddha-szobrot. egy kiállításán figyeltek fel a Buddha-szoborra, amelyet szerintük tőlük loptak el. A botrány kipattanásakor a tulajdonos sietve, idő előtt hazaszállíttatta a bizarr műalkotást.

Az intézmény a hollandiai Assen városRoussillon - az okkersárga falu. Drents Múzeumától kapta kölcsön a szobrot, s korábbi hírekből úgy tudni, hogy a tulajdonos egy rést vett észre a szobor talapzatán, és gyanítani kezdte, hogy rejt valamit az alkotás. Miután az amsterdami Meander egészségügyi központban CT-vel megvizsgálták, kiderült, hogy a szoborban egy párnán ülő szerzetes mumifikálódott teste van.

Csang-kung Cu-sit nagy tisztelet övezte, amiért embereket gyógyított és terjesztette a buddhistaBorobudur - a világ legnagyobb buddhista templomegyüttese. tanokat. A szerzetes 37 éves korában halt meg, mumifikálódott testét a helyiek a Szung-dinasztia (960-1279) idején ágyazták szoborba, azóta imádkoztak hozzá a jangcsuni szentélyben.

Van Overrem most jelezte, hogy a vitát tárgyalások útján kívánja megoldani és kész visszajuttatni a szobrot Kínába egy “működőképes” megállapodás keretében. “Hajlandó vagyok támogatni a szobor visszaadását reális és normális feltételek között folyó barátságos tárgyalásokon” – fogalmazott.

Lin Kaj-vang, Jangcsun falu egyik illetékese ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a holland fél már 2015-ben hajlandónak mutatkozott a szobor visszaadására, de akkor ésszerűtlen és irreleváns feltételeket támasztott. “Reméljük, hogy ezúttal hajlandó lesz visszaszolgáltatni a szobrot, anélkül, hogy indokolatlan kérésekkel állna elő… máskülönben fellebbezünk és soha nem adjuk fel” – mondta Lin.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!