Vérből is kimutathatóvá válhat a rák

Újabb nagy lépéssel került közelebb a tudományVíznyelő aszfaltot fejlesztettek a közlekedésbiztonságért. egy olyan új módszerhez, mellyel a vérből diagnosztizálhatók a leggyakoribb ráktípusok – számolt be róla a BBC hírportálja. A rákos daganatok mutáns gének és az irányításukkal előállított fehérjék apró jeleit bocsátják a vérbe.

Az amerikai Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem tudósainak CancerSEEK nevű eljárása 16 olyan génmutáció után kutat, amelyek rendszeresen megjelennek a rákkal, valamint nyolc fehérjeÚj gyógyszerek „aranybányája” lehet a kullancsok nyála. után, amelyeket ezek állítanak elő. Az eljárás tesztjeit 1005 petefészek-, máj-, gyomor-, hasnyálmirigy-, nyelőcső, bél-, tüdő- vagy mellrákos beteg részvételével végezték olyan stádiumban, amikor a daganatTíz másodperc alatt azonosítja a rákos szövetet egy toll formájú kézi műszer. még nem terjedt át más szervekre. A vérvizsgálat a páciensek 70 százalékánál mutatta ki a rákot.

Forrás: Johns Hopkins Kimmel Cancer Center/Elizabeth Cook, Kaitlin Lindsay

“A korai diagnózisnak ez a területe kulcsfontosságú, az eredmények igen izgalmasak” – értékelte Cristian Tomasetti, az egyetem kutatója. Minél korábban sikerül kimutatni a rákot, annál nagyobb az esély a gyógyításra. A tumor 6 kilós daganatot műtöttek le egy madagaszkári férfi fejéről. nyolc vizsgált típusa közül ötnek nincs korai szűrése. A hasnyálmirigyráknak olyan kevés a korai tünete és annyira későn fedezik fel, hogy öt beteg közül négy még a diagnózis évében belehal. Döntő változást hoz, ha a daganatot akkor diagnosztizálják, amikor még műtéttel eltávolítható – vélte Tomasetti.

A CancerSEEK-et most olyan résztvevőkkel tesztelik, akiknél nem diagnosztizáltak rákot, a tudósok szerint ez lesz az eljárás hasznosságának “valódi próbája”. Tomasetti a BBC-nek elmondta, olyan vérvizsgálatot szeretnének, amit évente egyszer kellene elvégezni. A teszt kiegészítheti a jelenleg használatos módszereket, a mellrákot szűrő mammográfiát vagy a vastag- és végbélrákot szűrő kolonoszkópiát. A Science című tudományos lap friss számában közölt tanulmányA tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék. módszere azért számít újnak, mert egyszerre kutat a génmutációk és az általuk létrehozott fehérjék után.

Johns Hopkins University, BBC, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!