Varázslatos látványtól foszt meg bennünket a fényszennyezés – lenyűgöző time-lapse videó

Rengetegen élnek a világon fényszennyezett környezetben, ami csodálatos látványtól fosztja meg a városok lakóit. Egy nemzetközi kutatócsoport tanulmánya szerint egyre kevesebb ember láthatja tisztán a csillagos eget az utcák, épületek és emlékművek éjszakai kivilágítása miatt. A világ lakosságának több mint 80 százaléka, Észak-AmerikaSzürreális felhők borították be egy amerikai kisváros egét. és Európa népességének 99 százaléka él többé-kevésbé fényszennyezett ég alatt. A FöldÍgy nézhetett ki a kék Mars. lakosainak több mint egyharmada nem látja a Tejutat a lakóhelyéről, Európában az arányuk 60 százalék.

fenyszennyezes-2

A leginkább fényszennyezett országItt a legjobb nőnek lenni . a délkelet-ázsiai Szingapúr, ahol a népesség totális fényszennyezettségben él, és egyáltalán nem látja a csillagos eget. Őt követi Kuvait és KatarDoha - látványos time-lapse videó Katar fővárosáról. , amelyek alig maradnak el Szingapúrtól a fényszennyezettség tekintetében. A legkevésbé fényszennyezett ország az afrikai CsádAhol hét gyermek közül egy nem éli meg az ötödik születésnapját (18+) . , a Közép-Afrikai Köztársaság és Madagaszkár 6 kilós daganatot műtöttek le egy madagaszkári férfi fejéről. . A mesterséges fényár nemcsak az éjszakai életet élő állatok tájékozódását zavarja össze, hanem a növények növekedését is hátráltathatja, ez sok állatfaj táplálékát is veszélyezteti.

fenyszennyezes-5

fenyszennyezes

Sriram Murali fotós lenyűgöző time-lapse videója tökéletesen szemléleti, hogy milyen csodálatos az éjjeli égbolt azokon a helyeken, ahol alig, vagy egyáltalán nincs fényszennyezésEgyre kevesebb ember láthatja a csillagos eget. és milyen páratlan látványt rejtenek el előlünk a fényben úszó városok. A Lost in Light (Elveszve a fényben) című rövidfilm a fényszennyezés nyolc különböző szintjét mutatja be. A videóban felhasznált fotók nagy része Kaliforniában készült: az első helyszín a fényárban úszó San José városa, míg az utolsó az ugyancsak Kaliforniában található, fényszennyezéstől mentes Halál-völgy, ahol az éjjeli égbolt látványa egészen káprázatos.

fenyszennyezes-4

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!