Üveglerakódásokat fedeztek fel a Marson

Üveglerakódásokat fedezett fel a MarsA Holdra és a Marsra vezető missziókat készíti elő a Nemzetközi Űrállomás új legénysége. felszínén a NASABizonyítékot találtak rá, hogy gejzírek törnek elő a Jupiter egyik holdján. . Az üveg a Mars több kráterA világ egyik legnagyobb becsapódási kráterét fedezték fel a grönlandi jégtakaró alatt. ében a bolygóMeglepte a tudósokat a Jupiter légköre. nak csapódott meteoritok ütközésekor támadt hatalmas hő révén keletkezhetett. Ez az első alkalom, hogy üveget észleltek a bolygón – közölte keddre virradóan az amerikai űrkutatási hivatal. A Geology című online szaklapban bemutatott eredmények alapján a szakértők szerint elképzelhető, hogy a becsapódási üveg általános jelenség a Marson. A lerakódásokat a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) amerikai műholdEgy évtizede elveszett műholdját próbálja életre kelteni a NASA. észlelte. Az űrszonda, amely 2006 óta kering a vörös bolygó körül, a felszín fényvisszaverődéseit mérte.

marsÜveglerakódások a Marson az MRO műhold észlelése alapján. A zöld szín jelöli az üveglerakódásokat. (Forrás: NASA/JPL-Caltech/JHUAPL/Univ. of Arizona)

 

“Ez a fontos új felfedezésElőször fedezhettek fel Naprendszeren kívüli holdat. rávilágít arra, mennyit tanulhatunk ennek a hosszú távú misszióA Holdra és a Marsra vezető missziókat készíti elő a Nemzetközi Űrállomás új legénysége. nak a megfigyeléseiből” – mondta Richard Zurek, a NASA MRO-projektjének kutatója. A szakértők reményei szerint az üveg konzerválhatta korábbi élet nyomait a Marson. A jövőbeli missziók feladata lesz a kráterek pontosabb vizsgálata. Korábban a tudósok kimutatták a FöldHarminc éve nem látott méretűre zsugorodott az ózonlyuk az Antarktisz felett. ön ütközéskor, becsapódáskor keletkezett üvegben megőrződött élet nyomait. Szerves molekulákat és növényi anyagot találtak több millió évvel korábban létrejött üvegbe zárva. Ha ugyanez igaz a Marsra is, akkor valódi kincsekre bukkanhatnak a tudósok, melyeket azóta őrizhet a vörös bolygó, hogy életnek adott otthont. Ha valaha éltek akár csak mikrobák is ebben a távoli világban, akkor az megtalálható az üvegben.

mars-5

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!