Üveglerakódásokat fedeztek fel a Marson

Üveglerakódásokat fedezett fel a MarsOlympus-hegy - A legnagyobb hegy a Naprendszerben. felszínén a NASAEgy nagy aszteroida fog elhaladni a Föld mellett. . Az üveg a Mars több kráterMeteor-kráter - hatalmas becsapódás nyoma Arizonában. ében a bolygóOlympus-hegy - A legnagyobb hegy a Naprendszerben. nak csapódott meteoritok ütközésekor támadt hatalmas hő révén keletkezhetett. Ez az első alkalom, hogy üveget észleltek a bolygón – közölte keddre virradóan az amerikai űrkutatási hivatal. A Geology című online szaklapban bemutatott eredmények alapján a szakértők szerint elképzelhető, hogy a becsapódási üveg általános jelenség a Marson. A lerakódásokat a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) amerikai műholdEgy évtizede elveszett műholdját próbálja életre kelteni a NASA. észlelte. Az űrszonda, amely 2006 óta kering a vörös bolygó körül, a felszín fényvisszaverődéseit mérte.

marsÜveglerakódások a Marson az MRO műhold észlelése alapján. A zöld szín jelöli az üveglerakódásokat. (Forrás: NASA/JPL-Caltech/JHUAPL/Univ. of Arizona)

 

“Ez a fontos új felfedezésEddig ismeretlen objektumokra bukkantak a Naprendszer külső vidékén. rávilágít arra, mennyit tanulhatunk ennek a hosszú távú missziónak a megfigyeléseiből” – mondta Richard Zurek, a NASA MRO-projektjének kutatója. A szakértők reményei szerint az üveg konzerválhatta korábbi élet nyomait a Marson. A jövőbeli missziók feladata lesz a kráterek pontosabb vizsgálata. Korábban a tudósok kimutatták a FöldA Föld magnetoszférájáról gyűjt új információkat a NASA. ön ütközéskor, becsapódáskor keletkezett üvegben megőrződött élet nyomait. Szerves molekulákat és növényi anyagot találtak több millió évvel korábban létrejött üvegbe zárva. Ha ugyanez igaz a Marsra is, akkor valódi kincsekre bukkanhatnak a tudósok, melyeket azóta őrizhet a vörös bolygó, hogy életnek adott otthont. Ha valaha éltek akár csak mikrobák is ebben a távoli világban, akkor az megtalálható az üvegben.

mars-5

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!