Úszó tengerililiomot filmezett le egy búvár Thaiföldön – ritka felvétel

KülönlegesElsőként érkező távoli üzenet - először sikerült megfigyelni egy csillagközi aszteroidát. élőlényt csodálhatott meg thaiföldi merülése alkalmával Els van den Eijnden profi búvár, aki egy úszó tengerililiomot pillantott meg a mélyben. A holland búvár nagyon örült, hogy úszás közben figyelhetett meg a tengerililiomot, és szerencsére a ritkaEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. pillanatot meg is örökítette.

tengerililiom-2

A tengerililiomok a tüskésbőrűek közé tartozó élőlények, melyek a kígyóAlbínó, kétfejű kígyó egy ukrán állatkertben. karú csillagok rokonai. Rendszertanilag többféle csoportba tartoznak a tüskésbőrűeken belül, egyes fajaik nagyon ősi eredetűek. Sok színes, és érdekes alakú akad köztük. Általában helyhez kötött életmódot élnek, speciális szervek rögzítik őket az aljzathoz. A vizet szűrve, planktonokkal táplálkoznak.

A tengerililiomok (Crinoidea) osztálya a kambriumtól kezdve fajgazdag, elterjedt csoport, de leszármazási ágaik zöme mára kihaltKözelebb kerültek a tudósok a mamut feltámasztásához. , egyes kövületeik húsz méternél is nagyobbak. Ma élő egyetlen alosztálya az Articulata, mely 540 fajjal büszkélkedik. A fennmaradt csoportok főleg mélytengeri élőlények, melyek hosszú, ötszögletű nyéllel rögzülnek az aljzathoz, ennek csúcsán ül az úgynevezett kehely, amely öt fő, majd sok apró ágba válik szét. Néhány fajuk nem rögzült, hanem szabadon úszik a tengerben.

Fotó: Wikimedia Commons/Holobionics 


Fotó: Wikimedia Commons/Nhobgood

tengerililiomFotó: Wikipedia/Alexander Vasenin

tengerililiom-3Fotó: Wikipedia/Alexander Vasenin

tengerililiom-6Fotó: Wikipedia/Frédéric Ducarme (IUCN mission)

tengerililiom-7Fotó: Wikipedia/Seascapeza

tengerililiom-5Fotó: Wikipedia/Pbsouthwood


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!