Üstökösnek tűnő, hatalmas exobolygót fedeztek fel

HatalmasTúlméretezett kutyák. “üstököscsóvával” bíró szokatlanSzokatlan házi kedvenc - kutyaméretű gyíkkal él együtt egy házaspár. exobolygóPokoli lávatenger a Föld-szerű exobolygó. t (Naprendszeren kívüliHatalmas kóbor bolygót fedeztek fel a Naprendszeren kívül. bolygóAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. t) fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport. A Neptunusz-méretű planétát hatalmas gázcsóva kíséri, amitől üstökösnek tűnik. A Gliese 436 b jelű bolygó nagyon közel kering központi csillaga körül és a csillagAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. intenzív sugárzása miatt elveszíti légköre egy részét, amely hatalmas felhőKiderült, mik rejlenek a Jupiter színes felhői alatt. ként egy ideig a bolygó körül marad.

Amikor a nemzetközi kutatócsoport néhány éve felfedezte a bolygót, még nem tudták megállapítani a csóva nagyságát. Az első megfigyelések az úgynevezett tranzitmódszeren alapultak, vagyis abból szűrtek le következtetéseket, ahogyan a bolygó és “csóvája” elhalad az anyacsillag előtt.

Forrás: NASAFellőtték a NASA új Mars-szondáját. , ESAAz univerzum eddig ismert legfényesebb és legtávolabbi pulzárjára bukkantak. , STScI, and G. Bacon

Az, hogy a csillag hosszan elsötétedett, már utalt a bolygó körüli gázfelhő nagy kiterjedésére. Valódi nagyságát és formáját csak elméleti síkon sikerült kiszámítani. Most azonban sikerült a HubbleA legtávolabbi szupernóvát fedezte fel a Hubble. űrteleszkóppal pontosabban megfigyelni a bolygót – közölte a Genfi Egyetem.

Hubble (Forrás: NASA)

A gázfelhő az UV-tartományban fényt nyel el, ezért a kutatók a Gliese 436 b-re (vagy másik nevén GJ 436b) irányították a Hubble “UV-szemét”. Az új elemzésnek köszönhetően David Ehrenreich és Baptiste Lavie genfi kutatók vezetésével a szakértők igazolni tudták a korábbi számításokat és végigkövetni a gázcsóva keletkezését. A ritkaEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. jelenség megismerése segít jobban megérteni, hogyan hat a csillagok intenzív sugárzása a körülöttük keringő exobolygók légkörBizonyítékot találtak arra, hogy miként történhetett a “nagy oxigénfelhalmozódás eseménye”. ére. Ehrenreich és kollégái eredményeiket az Astronomy & Astrophysics című szaklapban mutatták be.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!