Üstökösnek tűnő, hatalmas exobolygót fedeztek fel

HatalmasTúlméretezett kutyák. “üstököscsóvával” bíró szokatlanSzokatlan házi kedvenc - kutyaméretű gyíkkal él együtt egy házaspár. exobolygóElőször próbálnak lencsevégre kapni egy Földhöz hasonló, Naprendszeren kívüli bolygót. t (Naprendszeren kívüli bolygóEz lehet a Naprendszer tizedik bolygója. t) fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport. A NeptunuszFöld-méretű vihart figyeltek meg a Neptunuszon. -méretű planétát hatalmas gázcsóva kíséri, amitől üstökösnek tűnik. A Gliese 436 b jelű bolygó nagyon közel kering központi csillaga körül és a csillagLencsevégre kapták egy csillag születését. intenzív sugárzása miatt elveszíti légköre egy részét, amely hatalmas felhőHatalmas görgőfelhő tűnt fel egy németországi repülőtér felett. ként egy ideig a bolygó körül marad.

Amikor a nemzetközi kutatócsoport néhány éve felfedezte a bolygót, még nem tudták megállapítani a csóva nagyságát. Az első megfigyelések az úgynevezett tranzitmódszeren alapultak, vagyis abból szűrtek le következtetéseket, ahogyan a bolygó és “csóvája” elhalad az anyacsillag előtt.

Forrás: NASAÜzenetet küld a NASA a 40 éve útnak indított Voyager-1 űrszondának. , ESAAz univerzum eddig ismert legfényesebb és legtávolabbi pulzárjára bukkantak. , STScI, and G. Bacon

Az, hogy a csillag hosszan elsötétedett, már utalt a bolygó körüli gázfelhő nagy kiterjedésére. Valódi nagyságát és formáját csak elméleti síkon sikerült kiszámítani. Most azonban sikerült a HubbleA legtávolabbi szupernóvát fedezte fel a Hubble. űrteleszkóppal pontosabban megfigyelni a bolygót – közölte a Genfi Egyetem.

Hubble (Forrás: NASA)

A gázfelhő az UV-tartományban fényt nyel el, ezért a kutatók a Gliese 436 b-re (vagy másik nevén GJ 436b) irányították a Hubble “UV-szemét”. Az új elemzésnek köszönhetően David Ehrenreich és Baptiste Lavie genfi kutatók vezetésével a szakértők igazolni tudták a korábbi számításokat és végigkövetni a gázcsóva keletkezését. A ritkaRitka meteoritot találtak Csehországban. jelenség megismerése segít jobban megérteni, hogyan hat a csillagok intenzív sugárzása a körülöttük keringő exobolygók légkörA Csuri üstökös segített megfejteni a földi légkör egy titkát. ére. Ehrenreich és kollégái eredményeiket az Astronomy & Astrophysics című szaklapban mutatták be.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!