Üstökösnek tűnő, hatalmas exobolygót fedeztek fel

HatalmasTúlméretezett kutyák. “üstököscsóvával” bíró szokatlanSzokatlan házi kedvenc - kutyaméretű gyíkkal él együtt egy házaspár. exobolygóPokoli lávatenger a Föld-szerű exobolygó. t (Naprendszeren kívüliHatalmas kóbor bolygót fedeztek fel a Naprendszeren kívül. bolygóÓceánok boríthatják a legközelebbi Földhöz hasonló bolygót. t) fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport. A NeptunuszElőször dokumentálták egy nagy sötét folt keletkezését a Neptunuszon. -méretű planétát hatalmas gázcsóva kíséri, amitől üstökösnek tűnik. A Gliese 436 b jelű bolygó nagyon közel kering központi csillaga körül és a csillagLencsevégre kapták egy csillag születését. intenzív sugárzása miatt elveszíti légköre egy részét, amely hatalmas felhőként egy ideig a bolygó körül marad.

Amikor a nemzetközi kutatócsoport néhány éve felfedezte a bolygót, még nem tudták megállapítani a csóva nagyságát. Az első megfigyelések az úgynevezett tranzitmódszeren alapultak, vagyis abból szűrtek le következtetéseket, ahogyan a bolygó és “csóvája” elhalad az anyacsillag előtt.

Forrás: NASABizonyítékot találtak rá, hogy gejzírek törnek elő a Jupiter egyik holdján. , ESAKiderült, hogy mi okozhatta a Schiaparelli leszállóegység megsemmisülését. , STScI, and G. Bacon

Az, hogy a csillag hosszan elsötétedett, már utalt a bolygó körüli gázfelhő nagy kiterjedésére. Valódi nagyságát és formáját csak elméleti síkon sikerült kiszámítani. Most azonban sikerült a HubbleA legtávolabbi szupernóvát fedezte fel a Hubble. űrteleszkóppal pontosabban megfigyelni a bolygót – közölte a Genfi Egyetem.

Hubble (Forrás: NASA)

A gázfelhő az UV-tartományban fényt nyel el, ezért a kutatók a Gliese 436 b-re (vagy másik nevén GJ 436b) irányították a Hubble “UV-szemét”. Az új elemzésnek köszönhetően David Ehrenreich és Baptiste Lavie genfi kutatók vezetésével a szakértők igazolni tudták a korábbi számításokat és végigkövetni a gázcsóva keletkezését. A ritkaHúszéves lett Janus, a kétfejű teknős. jelenség megismerése segít jobban megérteni, hogyan hat a csillagokÉrdekes eredményre jutottak a csillagok koronakidobódásait vizsgáló magyar kutatók. intenzív sugárzása a körülöttük keringő exobolygókIdegen naprendszerek bolygóinak légkörét vizsgálja az Európai Űrügynökség. légkörElőször észleltek légkört egy Földhöz hasonló exobolygó körül. ére. Ehrenreich és kollégái eredményeiket az Astronomy & Astrophysics című szaklapban mutatták be.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!