Újabb rekord az idő mérésében – 5 milliárd évig pontos atomóra

Az atomórák esetében új világrekordot sikerült felállítaniuk a Colorado-i Egyetem és a NIST szabványügyi hivatal kutatóinak. A JILA laborban összerakott időmérő szerkezetük közel 5 milliárd évig a lehető legpontosabb időt mutatja majd egy másodpercen belüli eltéréssel, vagyis elméletben, ha már a Föld7 hónap alatt elértük a túlfogyasztás napját. keletkezésekor elindult volna egy hasonló szerkezet, mától számítva még 500 millió évig nem mutatna szinte semmi eltérést a valós időhöz képest. Hasonló megfontolások alapján egészen addig működne megbízhatóan a kronométer, amíg a Nap11 ezer éve nem volt ilyen meleg. üzemanyaga el nem fogy és vörös óriássá nem fúvódik fel, szóval egész biztosan nem kell aggódni amiatt, hogy esetleg idő előtt újra kelljen kalibrálni.

A szabványos másodperc

1967-ben a Mértékegységek Nemzetközi Rendszere (SI) a másodperc fogalmát úgy határozta meg, mint a cézium-133 atom 9 192 631 770 rezgésének időtartama alapállapotban, két hiperfinom energiaátmenet között. Ez a meghatározás a céziummal működő atomórát teszi elsődleges forrásnak az idő- és frekvenciaméréseknél. Más fizikai mennyiségek, mint például a volt vagy a méter, a saját szabványukban többek között a másodperc meghatározására támaszkodnak.

1

Ye group and Baxley/JILA

Az extrém pontos atomóraÚjradefiniálják a másodpercet. a korábbi rekorddöntő mérőeszközökkel ellentétben nem céziumatomokkal, hanem stronciummal működik, vagyis ilyen értelemben nem számít nemzetközileg sztenderd megoldásnak, ám a stronciumatomok oszcillálása által keltett frekvencia nagyságrendekkel precízebb mérést eredményez, stabilitásban és pontosságban jóval hatékonyabb  a céziumos elődöknél.

strontium-clock-comp-baxley

Ye group and Baxley/JILA

A JILA tudósai a kísérletek során intenzív lézeres fényben mérték meg a stroncium rezgésszámát 100 egymásra helyezett stronciumatomos optikai rácson keresztül, ekkor a vörös lézerrel megcélzott atomok hozzávetőleg 430 trillió rezgést produkáltak másodpercenként. A NIST és JILA égisze alatt projekt vezetője, Jun Ye a következő 5-10 évben további áttörésekre számít az idő mérésében.

Forrás: IBTimes/PTO

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!