Újabb “egzotikus” fekete lyukat fedeztek fel amerikai csillagászok

Újabb “egzotikus” feketeA táncoslábú paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe. lyukat fedeztek fel a Marylandi Egyetem és a NASARekordszámú pályázó jelentkezett a NASA legújabb űrhajósképzésre. csillagMegfejtették az univerzum legtitokzatosabb csillagának rejtélyét. ászai, akik eredményeiket az Astrophysical Journal Letters online kiadásában ismertetik. A fekete lyukElőször sikerült felvételt készíteni egy fekete lyukról. olyan tartománya a téridőnek, amelyből az erős gravitáció miatt még a fény sem képes megszökni. A fekete lyukakKét újabb gravitációshullám-forrást találtak - összeolvadó fekete lyukak lehetnek. “falánkságuknak” köszönhetően figyelhetők meg, hiszen az akkréciós (anyagbefogási) korongon folyamatosan áramlik beléjük az anyag, ennek ultrafényes sugárzása fedi fel a “habzsoló” objektumokat. Az általánosan elfogadott nézetek szerint a fekete lyukak többsége két “súlykategóriába” sorolható – léteznek “átlagos” objektumok, amelyek mérete néhány tucat naptömegnek felel meg. Emellett előfordulnak gigantikus képződmények is: a szupermasszív fekete lyukak több milliárd naptömeggel bírnak.

fekete-lyukForrás: wikipedia.org

A csillagászok meggyőződése szerint azonban létezhet a fekete lyukak köztes kategóriája is, ám eddig csupán féltucatnyi jelöltet találtak. A Marylandi Egyetem és a NASA asztronómusai viszont most egy 5000 naptömegű fekete lyukat fedeztek fel az Európai Déli Obszervatórium VLT (nagyon nagy) teleszkópja, valamint az XMM Newton európai röntgencsillagászati műhold867 milliárd pixeles képet készített a Holdról a NASA. segítségével az NGC1313 katalógusjelű galaxisMegtalálták a Tejútrendszer rég elveszett "testvérét". centrumában. A galaxis a Tejútrendszertől 14 millió fényévnyire, a Háló (Reticulum) csillagképben található.

PP-41bNGC1313 galaxis (Forrás:ESO)

Az asztronómusok az 50 ezer fényévnyi átmérőjű csillagváros központjában vettek észre egy ultrafényes röntgenforrást, az NGC1313X-1 jelű objektumról azt feltételezik, hogy egy közepes méretű fekete lyukHatalmas lyuk keletkezett egy orosz faluban. . Ugyanez a kutatócsoport tavaly augusztusban egy hasonló objektumot fedezett fel a Szivar-galaxisban, a Nagy medveBesurranó medve "zongorázott" egy amerikai család házában. csillagképben a NASA Rossi röntgencsillagászati űrteleszkópja segítségével. “Eredményeink azt valószínűsítik, hogy legkülönfélébb tömegű fekete lyukak létezhetnek” – fogalmazott Dheeraj Pasham, a tanulmány első szerzője, aki folytatni kívánja a “vadászatot”. A NASA ugyanis 2016-ban bocsátja fel legújabb röntgencsillagászati műholdját, a neutroncsillagok összetételének vizsgálatára épülő NICER-t, és Dheeraj Pasham reményei szerint az új űrteleszkóp segítségével további köztes méretű fekete lyukakat találhat.

nicerNICER (Forrás: en.wikipedia.org)

MTI, phys.org, dailygalaxy.com


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!