Új fajok százai érkeztek a cunamiszeméttel az Egyesült Államokba

Több száz tengeri állatfaj sodródott át Japánból az Egyesült Államokba az elmúlt hat évben olyan műanyaghulladékok potyautasaiként, amelyeket a kelet-ázsiai országot sújtó 2011-es földrengés és szökőárMagassága kétharmadát elveszítette a cunamit okozó indonéz vulkán. mosott bele a nyílt vízbe. A szakemberek szerint ez a legnagyobb és leghosszabb tengeri migráció, amelyet valaha dokumentáltak.

A szakemberek Washington, Oregon, KaliforniaKatasztrófa sújtotta területté nyilvánították a lángoló Kaliforniát. , Brit Columbia, Alaszka és HawaiiHangtalanul ciripelnek tovább a tücskök Hawaiion. partjait átfésülve azonosították a Japánból érkezett élőlényeket. A Science tudományos folyóiratban közölt tanulmányukban arra figyelmeztetnek, hogy az idegenhonos fajok komoly problémát jelenthetnek, amennyiben megvetik a lábukat és kiszorítják az őshonos fajokat.

Fotó: United States Navy

Évekbe telhet azonban, mire kiderül, hogy az eddig összeszámolt 289 japánA világ legészakibb koralljait is utolérte a fehéredés. fajnak sikerül-e boldogulnia az új hazában és kiszorítania a többi állatfajt. A kutatók becslései szerint nagyjából egymillió élőlény, köztük több százezer kagyló tette meg a 7725 kilométeres távot a Csendes-óceánon keresztül egészen az Egyesült Államok nyugati partvonaláig.

A Japán északkeleti partvidékét sújtó 2011-es földrengés és szökőár hajókat, dokkokat, bójákat és más építményeket mosott bele a Csendes-óceánba. A hulladék kelet felé sodródott, megannyi élőlényt, köztük puhatestűeket, korallokat, rákokat szállítva magával, amelyek egy része út közben adott életet a következő nemzedékeknek.

Fotó: John W. Chapman

A massachusettsi Williams College munkatársai és kollégáik az elmúlt öt évben partra vetődöttÓriás ámbráscetek sodródtak partra Új-Zélandon. hulladékokat átvizsgálva megállapították, hogy annak jelentős része műanyagDavid Attenborough feltárja azokat a károkat, melyeket műanyag okoz a tengeri élővilágnak. . Évtizedekkel ezelőtt az ilyesfajta hulladék nagy része még faanyag lett volna, amely odaveszett volna a hosszú tengeri úton. A 2011-ben elsodródott bóják, hajók és ládák többsége azonban már műanyagból készült, ezért élte túl az utat, akárcsak a potyautasaik.

“Épp a műanyaghulladékMérgező hulladékkal szennyezett a kristálytisztának hitt Genfi-tó vize. az, amely lehetővé teszi az idegenhonos fajok túlélését, sokkal tovább, mint azt valaha is gondoltuk” – húzta alá a tanulmányA tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék. vezető szerzője, James Carlton, a Williams College professzora.

Fotó: Russ Lewis

A 2011-es természeti katasztrófában csaknem 16 ezren vesztették életüket. Hat évvel a pusztító földrengés és szökőár után a japán hatóságok továbbra is több mint 2500 embert tartanak nyilván eltűntként.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!