Új fajok százai érkeztek a cunamiszeméttel az Egyesült Államokba

Több száz tengeri állatfaj sodródott át Japánból az Egyesült Államokba az elmúlt hat évben olyan műanyaghulladékok potyautasaiként, amelyeket a kelet-ázsiai országot sújtó 2011-es földrengés és szökőárMagassága kétharmadát elveszítette a cunamit okozó indonéz vulkán. mosott bele a nyílt vízbe. A szakemberek szerint ez a legnagyobb és leghosszabb tengeri migráció, amelyet valaha dokumentáltak.

A szakemberek Washington, Oregon, Kalifornia, Brit Columbia, Alaszka és HawaiiA világ legnagyobb mélytengeri szivacsára bukkantak Hawaii környékén. partjait átfésülve azonosították a Japánból érkezett élőlényeket. A Science tudományos folyóiratban közölt tanulmányukban arra figyelmeztetnek, hogy az idegenhonos fajok komoly problémát jelenthetnek, amennyiben megvetik a lábukat és kiszorítják az őshonos fajokat.

Fotó: United States Navy

Évekbe telhet azonban, mire kiderül, hogy az eddig összeszámolt 289 japánA világ legészakibb koralljait is utolérte a fehéredés. fajnak sikerül-e boldogulnia az új hazában és kiszorítania a többi állatfajt. A kutatók becslései szerint nagyjából egymillió élőlény, köztük több százezer kagyló tette meg a 7725 kilométeres távot a Csendes-óceánon keresztül egészen az Egyesült Államok nyugati partvonaláig.

A Japán északkeleti partvidékét sújtó 2011-es földrengés és szökőár hajókat, dokkokat, bójákat és más építményeket mosott bele a Csendes-óceánba. A hulladék kelet felé sodródott, megannyi élőlényt, köztük puhatestűEgy csaknem 100 millió éves, kihalt tengeri élőlényt is magába záró borostyánkövet találtak. eket, korallokat, rákokat szállítva magával, amelyek egy része út közben adott életet a következő nemzedékeknek.

Fotó: John W. Chapman

A massachusettsi Williams College munkatársai és kollégáik az elmúlt öt évben partra vetődöttÓriás ámbráscetek sodródtak partra Új-Zélandon. hulladékokat átvizsgálva megállapították, hogy annak jelentős része műanyagA műanyaghulladék teljes felszámolását célzó programot a hirdetett brit kormány. . Évtizedekkel ezelőtt az ilyesfajta hulladék nagy része még faanyag lett volna, amely odaveszett volna a hosszú tengeri úton. A 2011-ben elsodródott bóják, hajók és ládák többsége azonban már műanyagból készült, ezért élte túl az utat, akárcsak a potyautasaik.

“Épp a műanyaghulladékMérgező hulladékkal szennyezett a kristálytisztának hitt Genfi-tó vize. az, amely lehetővé teszi az idegenhonos fajok túlélését, sokkal tovább, mint azt valaha is gondoltuk” – húzta alá a tanulmányA jelenlegi felmelegedéshez hasonlóra nem volt példa az elmúlt 2000 évben. vezető szerzője, James Carlton, a Williams College professzora.

Fotó: Russ Lewis

A 2011-es természeti katasztrófában csaknem 16 ezren vesztették életüket. Hat évvel a pusztító földrengés és szökőár után a japán hatóságok továbbra is több mint 2500 embert tartanak nyilván eltűntként.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!