Új egzotikus részecskét figyeltek meg a nagy hadronütköztetőben folyó kísérletekben

Új, két nehézkvarkból és egy könnyKönnyből fakasztottak elektromosságot ír kutatók. ű kvarkból álló bariont figyeltek meg az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERNMegfejthették a neutrínók titkák. ) nagy hadronütköztetőEddig ismeretlen elemi részecskére bukkanhattak, ami átírhatja világegyetem felépítéséről szóló kutatásokat. jének (LHCEddig ismeretlen elemi részecskére bukkanhattak, ami átírhatja világegyetem felépítéséről szóló kutatásokat. ) szakemberei. Az eddig még csak elméletben feltételezett, de soha nem látott egzotikus részecske létét egy Velencében folyó tudományos konferencián jelentették be. A Xicc jelű részecske fő tulajdonsága, hogy sokkal nehezebb, mint a hagyományos barion.

A fizikusok már régóta kutatják az ilyen, két nehézkvarkból álló barion létét. Az újonnan azonosított részecske tömege 3621 megaelektronvolt, azaz négyszer nehezebb a legismertebb barionnál, a protonnál. Ez a tulajdonsága a két nehézkvark következménye. “Ez az első alkalom, hogy egy ilyen részecskét egyértelműen észleltek” – olvasható a CERN közleményében.

Forrás: Maximilien Brice/ CERN

Szinte az összes körülöttünk lévő anyag barionokból áll, amelyeket három kvark alkot, a legismertebbek a protonok és a neutronok. A kvarkoknak hat típusa van, és elméletileg számos különféle lehetséges kombinációból létrejöhet egy újfajta barion. Az eddig megfigyelt barionok leginkább egyetlen nehézkvarkból állnak. “Két nehézkvarkból álló barion megtalálása mindig nagyon érdekelte a tudósokat, mivel az páratlan eszközt biztosít az erős kölcsönhatást leíró kvantum-kromodinamika vizsgálatához” – magyarázta Giovanni Passaleva, az LHCb együttműködésA farkasok sokkal együttműködőbbek egymással, mint a kutyák. szóvivője.

“Más barionokkal ellentétben, amikor három kvark táncol egymás körül, egy kétszeresen nehéz barion valószínűleg úgy hat, mint egy bolygóÚjabb száz távoli bolygót fedezett fel a Kepler. rendszer, ahol a két nehézkvark játssza az egymás körül keringő nehéz napok szerepét az ezen bináris rendszer körül keringő könnyű kvarkkal” – tette hozzá Guy Wilkinson oxfordi fizikus, aki maga is részt vett az új szubatomi részecske megfigyelésében. A Xicc tulajdonságainak megmérése segíteni fog annak megállapításában, hogyan viselkedik egy két nehéz kvarkból és egy könnyű kvarkból álló rendszer – tette hozzá. A CERN szakemberei a Physical Review Letters tudományos folyóRégészeti kincsek kerültek elő a megapadt Dunából. iratban jelentetik meg eredményeiket.

Forrás: Daniel Dominguez/CERN

CERN, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!