Úgy fotózkodnak az őket védelmező vadőrökkel a hegyi gorillák, mintha mi sem lenne természetesebb

A hatalmas kiterjedésű és természeti sokszínűsége miatt egyedülálló Virunga Nemzeti ParkRegenerálódik a víziló-populáció Afrika legrégebbi nemzeti parkjában. ban él a világ hegyigorilla-populációjának jelentős része. A vadorzás, a polgárháborúk és élőhelyének zsugorodása a kihalás szélVeszélyes mikrobákkal hintik be az Alpokat a Szahara felől érkező szelek. ére sodorta a fajt, így igazi szenzációnak számított, amikor néhány Hegyi kunyhó 4003 méteres magasságban. napja a szakemberek közölték, hogy több mint 1000-re emelkedett a vadon élő példányok száma.

Hegyi gorillákEgy vadőr vigasztalta az árván maradt hegyi gorillát. csak Kongó, RuandaRészeg gorilla támadt a fotósra. és UgandaTalálkozás a ritka hegyi gorillákkal. védett területein élnek. Az orvvadászatEgyre több az agyar nélküli nőstényelefánt az orvvadászat miatt. elleni hatékony fellépésnek, és a határokon átnyúló állatvédelemnek köszönhetően indult növekedésnek populációjuk az utóbbi évtizedben.

Forrás: UNESCO/Yvette Kaboza  
Forrás: Wikimedia Commons/Cai Tjeenk Willink 

A gorillákMeggyászolják halott társaikat a gorillák. biztonságára vadőrök vigyáznak, és a szakemberek az árván maradt kölykök neveléséről is gondoskodnak. A VirungaMegmenekülhet a kihalástól a hegyi gorilla. Nemzeti ParkVíziló mentett meg egy krokodil áldozatául esett gnút - videó. árvaházában élő gorillák különlegesSzoros kapcsolataik hatására sem adják fel egyedi hangjukat a delfinek. kapcsolatot alakítanak ki gondozóikkal. A KongóEllentmondást nem tűrően állította le a forgalmat a családját védelmező ezüsthátú gorilla. ban működtetett Senkwekwe Központban olyan árván maradt egyedek nevelkednek, amelyek emberi segítség nélkül nem maradtak volna életben a vadonban. Az itt élő gorillák családtagként tekintenek gondozóikra, így gyakorta ölelgetik és utánozzák őket. Ezt a különleges kapcsolatot bizonyítják azok a megható felvételek is, melyek közül több már az egész világot bejárta.

Forrás: Virunga National ParkZhangjiajie Nemzeti Erdő Park - az UNESCO Világörökség része.

Legutóbb az a fotó keltette fel az internetezők figyelmét, amin a központ két fiatal gorillája pózol két lábon állva az egyik gondozójuk mellett, olyan természetességgel, hogy az még az intézmény igazgatóját is meglepte. A BBC-nek nyilatkozó Innocent Mburanumwe elmondta, hogy a kép valódi és gorillák gyakran utánozzák az embereket, hozzátette azonban, hogy ilyen mókás dolgot ugyanakkor eddig még ő sem látott tőlük.

A képen látható két gorillaMár jól van a császármetszéssel született gorillabébi. még 2007-ben került az árvaházba pár hónapos korában, miután mindkettőjük anyjával orvvadászok végeztek. A kölyköket eladásra szánták, ám a hatóságok még időben rájuk találtak, így a kongói gorillaközpontba kerültek. A kíváncsi állatok előszeretettel lesnek el az emberre jellemző mozdulatokat és mindig érdeklődve figyelik a gondozóikat, így amikor Mathieu Shamavu vadőr egyik nap szelfiket készített, az állatok úgy döntöttetek ők is becsatlakoznak.

Forrás: Virunga National Park/ Mathieu Shamavu 
A hegyi gorilla

A hegyi gorillának más gorilla fajokkal összehasonlítva hosszabb és sötétebb szőrzete van, így olyan területeken is megél, ahol a hőmérséklet fagypont alá süllyed. A gorillák egyedi orr-rajzolatuk, „orrlenyomatuk” alapján is megkülönböztethetők. Alapvetően a talajszinten él, négy lábon jár. Gyümölcsökért képes azonban fára is mászni, ha a faTöbb mint 60 ezer fafajnak ad otthont a bolygónk. elbírja a súlyát, és rövid távon két lábon is tud járni. Ujjízületeire támaszkodva jár, súlyát begörbített ujjainak hátulja tartja és nem a tenyere. A hímek tömege általában kétszerese a nőstényekének, eléri a csaknem 200 kilogrammot.

A hegyi gorillaMeggyászolják halott társaikat a gorillák. nappali életmódot folytat. Aktív óráinak többségét táplálkozással tölti, mivel sok élelemre van szüksége nagy méretű testének fenntartásához. A reggeli órákban szerzi meg élelmét, késő délelőtt és a déli órákban általában pihen, a délutánt ismét élelemszerzéssel tölti. Növényekből építenek maguknak minden este új fészket.

Forrás: Virunga National Park

A hegyi gorillák rendkívül szociális lények: stabil, összetartó csoportokban élnek, melyeket a felnőtt hímek és nőstények közötti hosszan tartó kapcsolatok tartanak egyben. A csoportok rendszerint nem territoriálisak, az ezüsthátú hím inkább a csoportját védi és nem a területét. Általában az ezüsthátú határozza meg a csoport mozgását, az év különböző szakaszaiban a megfelelő táplálékszerző helyre vezetve a család tagjait.

A csoportban kialakuló konfliktusok rendezésében is szerepet vállal, és védi a családot a külső fenyegetésektől. A pihenő során ő a figyelem középpontja, a fiatalok gyakorta a közelében tartózkodnak és játékukba bevonják. Megfigyelték, hogy a gyakorlott ezüsthátú hímek még a vadorzók hurkait is képesek eltávolítani a csoport tagjainak végtagjairól.

Forrás: Virunga National Park
Forrás: Virunga National Park
Forrás: Virunga National Park
Forrás: Virunga National Park

Szakértők szerint a faj esetében a természetvédelem egyik ritkaÚj egyeddel bővült a világ egyik legritkább állatfajának állománya. sikertörténetéről van szó, ugyanakkor Liz Williamson, az IUCNMár nem fenyegeti kihalás a barázdásbálnákat és a hegyi gorillákat. emlősszakértője arra is figyelmeztetett, hogy a hegyi gorillák továbbra sincsenek biztonságban, ezért jövőjük érdekében az élőhelyükön kordában kell tartani az idegenforgalmat, és óvni kell őket az emberek közelségétől.

A három afrikai ország határtérségében fekvő Virunga-vulkánokA Föld legnagyobb vulkanikus térségét fedezték fel az Antarktisz jégtakarója alatt. régióját a legfrissebb számlálás szerint legkevesebb 604 hegyi gorilla lakja. További 400 példány él az ugandai Bwindi Áthatolhatatlan Nemzeti Parkban. Ezzel a teljes populáció meghaladja az ezret. Az 1980-as évek közepén csupán 250 állatot tartottak nyilván. A korábban a kihalás szélére sodródott hegyi gorillákat a veszélyeztetettTovábbra sincsenek biztonságban a pandák élőhelyük csökkenése miatt. csoportba sorolta át a Természetvédelmi Világszövetség.

De nemcsak a területen élő ritka gorillák, hanem a túlélésükért küzdő vadőrök is folyamatosan veszélyben vannak, ugyanis gyakori az összetűzés a helyi fegyveres csoportokkal, amelyek orvvadászatból tartják fenn magukat. A tavalyi évben öt, 1996 óta pedig több mint 130 vadőr vesztette életét.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!