Tutanhamon fáraó korábban sosem látott kincseit állítják ki Egyiptomban

TutanhamonÚjabb kutatás indul a Tutanhamon sírja körüli rejtély megoldására. fáraó híres sírboltjából származó, korábban sohasem látott aranydíszeket mutat be egy kiállítás a kairóEgyiptom az 1870-es években. i Egyiptomi Múzeumban. A mintegy 60 aranykincset a fáraó sírkamrájában találták 1922-ben. A különlegesA világ leghosszabb sóbarlangja rejtőzik a Holt-tenger mellett. kincseket felfedezésHatalmas húsevő dinoszaurusz lábnyomára bukkantak Afrikában. ük óta egyáltalán nem láthatta még a nagyközönség, a kairói Egyiptomi Múzeumban őrizték őket csaknem száz éven át – mondta el Khaled El-Enani egyiptomi régészeti miniszter a kiállítás megnyitóján.

Tutanhamon fáraó sírjának feltárása (Forrás: The New York Times/Wikimedia Commons)

A nagyjából időszámításunk előtt 1342 és 1324 között élt és fiatalon meghalt Tutanhamon szinte teljesen érintetlen sírboltját Howard CarterTutanhamon sírjának feltárása. brit régész fedezte fel a Királyok Völgyében 1922-ben. Múmiáját értékes sírmellékletek között, egy aranyszarkofágban találták meg. Carter és csapata aprólékos gondossággal dokumentálta a mintegy 5400 tárgy, köztük bútorok, fegyverek, ruházatok, edények, ételek, szekerek és kultikus tárgyak megtalálási helyét és kinézetét. Nem volt azonban idejük a felfedezések összehasonlító elemzésére.

Forrás: Harry Burton/Wikimedia Commons

„Különösen igaz ez számos pompásan díszített aranylemezre és bőrrátétre, amelyeket az előkamra és a kincstár padlóján szétszórva találtak, az uralkodói szekerek közelében” – mondta el Christian Eckmann német szakértő. A szakértő szerint a rátétek helyzetéből arra lehet következtetni, hogy a szekerekhez és a lószerszámokhoz tartoztak, tegezek, szemellenzők és szekérterítők részei lehettek.

Forrás: Christian Eckmann/RGZM, DAI Cairo and University of Tübingen

Eckmann szerint a műtárgyak bizonyítják a társadalmi és kulturális kapcsolatok hálózatát, amely Földközi-tenger keleti térségét jellemezte az ókorban. Egyesek hagyományos egyiptomi motívumokat, mások az időszámítás előtti második évezredben a térségben elterjedt mintákat ábrázolnak. A különleges kincseket a kairói Egyiptomi Múzeumban őrizték 95 éven át anélkül, hogy restaurálták volna vagy tudományos vizsgálatnak vetették volna alá. Sajnos nagyon rossz állapotban voltak, amikor 2014-ben elkezdtek foglalkozni velük – emelte ki a kutató.

Forrás: Christian Eckmann/RGZM, DAI Cairo and University of Tübingen

Tutanhamon több mint 3000 éve uralkodott Egyiptomban: kilenc évesen került a trónra és alig 19 évesen halt meg. A sírbolt felfedezése tette EgyiptomA csodálatos gízai piramisok. leghíresebb fáraóII. Ramszesz kolosszusát és egy különleges múmiákat rejtő síremléket is bemutattak Egyiptomban. jává az egyébként kevéssé ismert uralkodót és növelte az ország ókori civilizációja iránti érdeklődést.

Forrás: Bjørn Christian Tørrissen/Wikimedia Commons 

Khaled El-Enani egyiptomi régészeti miniszter nyitotta meg a kiállítást a fennállása 115. évfordulóját ünneplő Egyiptomi Múzeumban. A tárlat december végéig lesz látható, ezután a kincseket a Tutanhamon gyűjtemény részeként állítják ki a 2018-ban megnyíló Nagy Egyiptomi Múzeumban.

University of Tübingen, Grand Egyptian Museum, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!