Több száz Földhöz hasonlatos bolygójelöltet találtak

Több száz Földhöz hasonlatos bolygóKiderült, mik rejlenek a Jupiter színes felhői alatt. jelöltet talált a NaprendszerNagyon fiatal csillagokat fedeztek fel. közelében lévő mintegy 400 ezer csillagAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. vizsgálata során egy kutatócsoport. A TESS űrteleszkóppal 2018 júniusa óta végzett kutatások során “408 esetében találtunk olyan bolygót, amely akkora mint a FöldEgy frissen felfedezett kisbolygó száguld el a Föld közelében. és ugyanolyan napból származó sugárzás éri” – mondta el Lisa Kaltenegger osztrák asztrofizikusGyorsabban nőnek a fekete lyukak. . Kollégáival az Astrophysical Journal Letters című szaklapban mutatták be ezeknek a csillagoknak a katalógusát.

ESAIdegen naprendszerek bolygóinak légkörét vizsgálja az Európai Űrügynökség. , M. Kornmesser (ESO), Aaron E. Lepsch (ADNET Systems Inc.), Britt Griswold (Maslow Media Group), NASAMég különösebb a Naprendszer eddig vizsgált legtávolabbi égitestje, mint vélték. Goddard, Cornell University

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA TESSKét új bolygót fedezett fel a NASA exobolygó-vadász űrszondája. (Transit Exoplanet Survey Satellite) nevű teleszkópja 2018 közepe óta vizsgálja az égboltot. Olyan bolygókat kutat, amelyek csillaguk előtt elhaladnak, ezáltal rövid időre elhalványítják annak fényét – mondta Kaltenegger, az amerikai Ithacában lévő Cornell Egyetem tudósa. Ez a tranzitmódszer, amely fontos eszköze a Földhöz hasonlatos exobolygóÜstökösnek tűnő, hatalmas exobolygót fedeztek fel. k (Naprendszeren kívüli bolygóÉlet után kutatnak egy újonnan felfedezett közeli, csupán 11 fényévre lévő bolygón. k) megtalálásának.

Az űrteleszkóp nem tudja egyszerre átvilágítani a teljes északi és déli égboltot, hanem mindig csak egy kisebb részét. A kutatók kiszámították, milyen hosszan kell figyelni a csillagokat, hogy kétszer elhaladjon előtte egy nagyjából olyan távolságra lévő bolygó, mint amilyen távolságra van a Föld a Naptól. Erre a körpályája kiszámításához van szükség.

Forrás: NASA’s Transiting Exoplanet Survey Satellite
Forrás: NASA/W. Stenzel

A kutatók azonosítottak 1822 csillagot, amelyeknél a TESS a Földhöz hasonlatos bolygókat fedezhet fel. “A hasonló azt jelenti: ugyanolyan napból érkező sugárzás éri, és legfeljebb kétszer olyan nagy” – mondta Kaltenegger.

Ezek közül a csillagokLenyűgöző csillagfolyamot fedeztek fel a déli égbolton. közül 403-nál talált a teleszkóp olyan bolygót, amely ugyanakkora, vagy kisebb, mint a Föld. “Néhány ilyen csillag távcsővel is látható az esti égbolton” – mondta a TESS megfigyelési programját vezető kutató.

A katalógusban 227 olyan csillagot is feljegyeztek, amelyeknél az űrteleszkóp az úgynevezett lakható zóna teljes területén bolygók után tud kutatni. Ez az a terület, ahol a hőmérsékletek annyira enyhék, hogy folyékony vízVíz nyomára bukkant a NASA űrszondája a Bennu aszteroidán. van a felszínen. A katalógus csillagai mind hűvösebbek, mint a NapKülönleges hullámokat fedeztek fel a Napon, melyek létezését már évtizedek óta kutatják. .

NASA, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!