Több mint ötven, korábban ismeretlen geoglifát fedeztek fel a Nazca-sivatagban

Több mint ötven, korábban ismeretlen ábrát, geoglifát fedeztek fel helyi régészek a perui NazcaA Nazca-vonalak rejtélye. -sivatagban, a világhírű Nazca-vonalakGreenpeace-aktivisták taposták össze a Nazca-vonalakat. feltérképezése közben. A szakemberek szerint az újonnan felfedezett vonalak egy része még a Nazca kultúra (i. sz. 200-700) előtt, a paracas és a topara kultúrák idején, i.e. 500 és i. sz. 200 között keletkezhetett – írja a National Geographic.

Forrás: Luis Jaime Castillo Butters/NascaPalpa Project

Az eddig ismert Nazca-vonalak csupán felülről láthatóak, a paracas nép azonban a hegyoldalakba véste műveit – sok emberi alakzatokat készített -, hogy a lenti falvakból is látni lehessen őket. “A figurák többsége harcos” – mondta Luis Jaime Castillo Butters perui régész, aki maga is részt vett az ábrák felfedezésA kardszárnyú delfinek eddig ismeretlen faját fedezhették fel Chile partjainál. ében. Hozzátette: “ezek a vonalak egy bizonyos távolságból már észrevehetőek voltak, vagyis az emberek látták őket, ám idővel teljesen eltűntek”.

A Nazca-vonalakA Nazca-vonalak rejtélye. a világ egyik nagy régészeti rejtélyÚjabb kutatás indul a Tutanhamon sírja körüli rejtély megoldására. ének számítanak. A gigantikus mértani alakzatok, monumentális állatfigurák és nyílegyenes vonalak PeruAz Inka Birodalom egy előkelőségének sírhelyét tárták fel Peruban. egy félreeső vidékén, Limától nagyjából 400 kilométerre délre, a Pampas de Jumana nevű fennsíkon terülnek el 750 négyzetkilométeren.

Forrás: Diego Delso/Wikimedia Commons CC-BY-SA 
Forrás: Diego Delso/Wikimedia Commons CC-BY-SA

Az ábrák elkészítéséhez Peru ősi lakói kövekkel jelölték meg a vonalak végeit, majd lekaparták a talajról a felszíni vörös kavicsréteget, hogy feltáruljon az alatta fekvő halványsárga kőzetAz eddig véltnél jóval korábban alakulhatott ki az élet a Földön. .

Forrás: Diego Delso/Wikimedia Commons CC-BY-SA 

A tudósok ugyan még ma sem biztosak benne, hogy miért készültek a rajzokMegrongálta a híres Nazca-vonalakat egy eltévedt kamion. , de feltehetőleg rituális céllal alkották meg őket. A Nazca-vonalakat az UNESCOVeszélyt jelentenek a világörökségi helyszínekre az óceánjáró hajók. 1994-ben vette fel a világörökségi listára.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!