Több mint félmillió embert öltek meg a szélsőséges időjárási jelenségek 1996 óta

Az elmúlt 19 évben több mint 528 ezer embert öltek meg és 2780 milliárd eurós (850 billió forintos) kárt okoztak világszerte az olyan szélsőséges időjárási jelenségek, mint a viharok, hőhullámok és áradások – áll a Germanwatch környezetvédelmi szervezet idei klímavédelmi indexében, amelyet kedden mutatott be Bonnban és Marokkóban.

hurrikanFotó: NASAÍgy lélegzik a Föld. /Scott KellyVisszanyerte eredeti magasságát az űrhajós, aki közel egy évig volt a Nemzetközi Űrállomáson.

A globális klímakockázati index (CLRI) az 1996 és 2015 közötti időszakot vizsgálta, amikor világszerte csaknem tizenegyezer szélsőséges időjárási esemény történt. A leginkább érintett területek Honduras, HaitiAz UNESCO szerint nem Kolumbusz Kristóf hajóját találták meg Haiti partjainál. és Mianmar a Mitch, a Nargis és a Sandy hurrikánok miatt, amelyek 1998-ban, 2008-ban és 2012-ben pusztítottak ezekben az országokban. A Germanwatch rendkívüli katasztrófának nevezte ezeket az óriásviharokat.

szelsoseges-idojaras-2Fotó: flickr/The National Guard

Fotó: Wikipedia/ United States Navy

Tavaly MozambikSikerült megtisztítani Mozambikot a taposóaknáktól az aknakereső patkányoknak köszönhetően. és Malawi, valamint a karibi Dominikai KöztársaságVért könnyezik és izzad egy fiatal dominikai lány . volt a leginkább érintett ország. Az afrikai országokban 2014 és 2015 fordulóján monszunesők pusztítottak, a Dominikai Köztársaságban 2015 augusztusán az Erika nevű trópusi viharNem véletlen egybeesés, hogy egyre több pusztító erejű hurrikánnak vagyunk tanúi. tombolt. A Germanwatch számításai szerint a Dominikát ért károk a bruttó nemzeti össztermék (GDP) 75 százalékát teszik ki. MagyarországRekord alacsony ózontartalmat mértek Magyarország felett. a klímakockázati index országokat rangsoroló listáján a 109. helyre került.

Fotó: Wikipedia

A Germanwatch a Munich Re világszerte tevékeny viszontbiztosító konszern adataira építve adja ki minden évben az indexet, az idei a 12. jelentés. Azt számítják ki, mennyire súlyosan érintik az egyes országokat a viharok, hőhullámok, áradások a halEkkora mennyiségű halat fognak ki Európa tengeriből. álos áldozatok számát és a közvetlen gazdasági veszteséget tekintve, a népesség méretének és gazdasági erejének figyelembe vételével. A Germanwatch a marokkói ENSZMilliárdokba kerülnek Európának a légszennyezés okozta betegségek. klímakonferenciára utalva kiemelte: indexük figyelmeztető jelzésként értelmezhető, a klímaváltozásNem véletlen egybeesés, hogy egyre több pusztító erejű hurrikánnak vagyunk tanúi. miatt bekövetkező időjárási szélsőségekre ugyanis alkalmazkodással és megfelelő intézkedésekkel fel lehet készülni.

szelsoseges-idojaras-3Fotó: Wikipedia/David Rydevik

szelsoseges-idojaras-6Fotó: Wikipedia/Daphne Zaras/NOAA

szelsoseges-idojaras-4Fotó: Wikipedia/United States Navy

szelsoseges-idojaras-9Fotó: Wikipedia/NASA/Mike Trenchard

A szakértők abból indulnak ki, hogy a klímaváltozás sok helyen okozhat erőteljes időjárási szélsőségeket. A melegMegdőlt a nyári meleg és a jégolvadás rekordja is Grönlandon. levegő például több vizet vesz fel, ami több csapadékot eredményez. A következmények azonban regionálisan eltérőek lehetnek. Az index szerint 2015-ben az esőA tudósok 127 milliárd tonnára becsülik a Harvey hurrikánnal lezúdult esőt. k, áradások és földcsuszamlások okozták a legtöbb kárt világszerte. A szervezet utalt arra is, hogy elsősorban a szegényebb országokat érintik erőteljesen a szélsőséges időjárási jelenségek. Az 1996 és 2016 között tíz leginkább érintett országból kilenc alacsony egy főre jutó bevételű fejlődő ország. A marokkói klímakonferencián többek között arról is tanácskoznak a részt vevő országokElkészült a világ gyilkosságtérképe. , hogyan támogassák a különösen sebezhető, szegény országokat, hogy megbirkózzanak a klímaváltozás következményeivel.

Fotó: Wikipedia/United States Geological Survey


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!