Több mint egymilliárd csillag az új Tejút-atlaszban

3

A TejútrendszerMegtalálták a Tejútrendszer rég elveszett "testvérét". egyedülálló pontosságú, mintegy 1,15 milliárd csillagEgy önkéntes kutató találta meg legöregebb, gyűrűkkel körülvett fehér törpét. helyét meghatározó atlaszát mutatta be szerdán az Európai ŰrügynökségEgy bolygó születésének lehettek szemtanúi német csillagászok. , amelyet a GaiaLenyűgöző csillagfolyamot fedeztek fel a déli égbolton. európai űrtávcső megfigyeléseinek felhasználásával készítettek. Anthony Brown, a Gaia csapatának kutatója madridi sajtótájékoztatóján kifejtette, a több mint egymilliárd csillagot tartalmazó atlasz az egyetlen küldetés során készített legnagyobb térkép és egyben a legpontosabb is. “A tudósok 1,15 milliárd csillag helyzetét katalogizálták” – közölte a küldetésben szintén részt vevő francia Nemzeti Tudományos Kutató Központ (CNRS).

1

A Gaia megfigyelései alapján készített atlasz. (Fotó: ESAIdegen csillagrendszerek bolygóinak légkörét vizsgálja az Európai Űrügynökség missziója. /Gaia/DPAC)

A megszámlált égitestek száma úgy is rekordMegtalálták a legtisztább és legnagyobb tömegű barna törpét. , hogy a Tejútrendszer csillagainak kevesebb mint 18 százaléka szerepel a térképen. A galaxisMinden eddiginél távolibb galaxist fedeztek fel a Hubble űrteleszkóp segítségével. ban lévő csillagokÉrdekes eredményre jutottak a csillagok koronakidobódásait vizsgáló magyar kutatók. száma – amelyhez NaprendszerSzázhetven éve fedezték fel a Neptunuszt. ünk is tartozik -, ugyanis 100 és 200 milliárd között van. Ezek közül kétmilliónak az adatait – közöttük a mozgási sebességét és a Naptól mért távolságát – határozták meg és bocsátották az egész világ kutatóinak a rendelkezésére a 25 európai országból származó tudósok.

Az Európai Űrügynökség (ESA) és a Gaia-projektet irányító európai konszern 2017 végére tervezi megállapítani az atlaszban szereplő egymilliárd csillag sebességét és távolságát. 2013. december 19-ei felbocsátása óta a Gaia a 100 ezer fényévnyi átmérőjű hatalmas csillagrendszert kutatja, és minden napMinden korábbinál közelebb kerül a Naphoz a NASA forradalmian új szondája. 50 millió csillag valamennyi adatát rögzíti.

2

Az eredetileg tervezettnél 200 millióval több csillagot tartalmazó atlasz segítségével a kutatók alaposabban megismerhetik a Tejútrendszer csillagait irányító fizikai jelenségeket.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!