Több mint egymilliárd csillag az új Tejút-atlaszban

3

A TejútrendszerA gyönyörű éjjeli égbolt Bret Webster fotóin . egyedülálló pontosságú, mintegy 1,15 milliárd csillagAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. helyét meghatározó atlaszát mutatta be szerdán az Európai ŰrügynökségEgy bolygó születésének lehettek szemtanúi német csillagászok. , amelyet a Gaia európai űrtávcső megfigyeléseinek felhasználásával készítettek. Anthony Brown, a Gaia csapatának kutatója madridi sajtótájékoztatóján kifejtette, a több mint egymilliárd csillagot tartalmazó atlasz az egyetlen küldetés során készített legnagyobb térkép és egyben a legpontosabb is. “A tudósok 1,15 milliárd csillag helyzetét katalogizálták” – közölte a küldetésben szintén részt vevő francia Nemzeti Tudományos Kutató Központ (CNRS).

1

A Gaia megfigyelései alapján készített atlasz. (Fotó: ESAIdegen csillagrendszerek bolygóinak légkörét vizsgálja az Európai Űrügynökség missziója. /Gaia/DPAC)

A megszámlált égitestek száma úgy is rekordA világ 10 legnagyobb akváriuma. , hogy a Tejútrendszer csillagainak kevesebb mint 18 százaléka szerepel a térképen. A galaxisMinden eddiginél távolibb galaxist fedeztek fel a Hubble űrteleszkóp segítségével. ban lévő csillagokA gyönyörű éjjeli égbolt Bret Webster fotóin . száma – amelyhez NaprendszerSzázhetven éve fedezték fel a Neptunuszt. ünk is tartozik -, ugyanis 100 és 200 milliárd között van. Ezek közül kétmilliónak az adatait – közöttük a mozgási sebességét és a Naptól mért távolságát – határozták meg és bocsátották az egész világ kutatóinak a rendelkezésére a 25 európai országból származó tudósok.

Az Európai Űrügynökség (ESA) és a Gaia-projektet irányító európai konszern 2017 végére tervezi megállapítani az atlaszban szereplő egymilliárd csillag sebességét és távolságát. 2013. december 19-ei felbocsátása óta a Gaia a 100 ezer fényévnyi átmérőjű hatalmas csillagrendszert kutatja, és minden napA Napnál is fényesebbeket lobban egy barna törpe. 50 millió csillag valamennyi adatát rögzíti.

2

Az eredetileg tervezettnél 200 millióval több csillagot tartalmazó atlasz segítségével a kutatók alaposabban megismerhetik a Tejútrendszer csillagait irányító fizikai jelenségeket.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!