Több mint 300 bálnát ejtett el a japán bálnavadászflotta az Antarktiszt övező tengerekben

Visszatért az AntarktiszMegdöbbentően szabályos jéghegyet fedeztek fel az Antarktiszon. vizeiről a japánMegkezdődött az éves delfinöldöklés Japánban. bálnavadászflottaLefújta a japán bálnavadászhajók elleni idei tengeri hadjáratát a Sea Shepherd. , amely az elmúlt pár hónapban több mint 300 csukabálnát ejtett el az ázsiai szigetország “kutatási célú bálnavadászati” programjának keretében. A japán halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. ászati hivatal közlése szerint az öt hajóA hajók inkább megkerülik Afrikát az olcsó az üzemanyag miatt. ból álló flotta utolsó tagjai helyi idő szerint pénteken futottak be a délnyugat-japán Simonoszeki kikötőjébe, teljesítve a 333 csukabálnaNem vadásznak többé csukabálnára Izlandon. kifogásáról szóló tervet. “A kifogott hímek és nőstények többsége ivarérett, ami azt jelzi, hogy a faj egészségesen szaporodik” – húzta alá közleményében a hivatal. Japán csaknem négyezer bálnát akar kifogni a következő 12 évben kutatási programja keretében és folyamatosan hangoztatja, hogy végső célja a kereskedelmi célú bálnavadászatTöbb bálnát öl meg Norvégia, mint Japán és Izland együttvéve. visszaállítása.

Fotó: Wikipedia/Brocken Inaglory

AusztráliaEgy ausztrál bozótosban megtalált helyszín lehet a világ legrégebbi csillagvizsgálója. korábban a hágai Nemzetközi Bíróság elé vitte a japán bálnavadászati programot, és a testület 2014 márciusában úgy döntött, hogy Tokiónak le kell állítania a bálnavadászatot az Antarktiszt övező tengerekben, mert az úgynevezett “kutatási célú bálnavadászati” programja semmiféle tudományos célt nem szolgál. Tokió a 2014-15-ös szezonban kénytelen volt felfüggeszteni a bálnavadászatot a térségben. A japán kormány 2015-ben a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) elé terjesztette új programjának végső változatát is, amelyben kétharmaddal, 333 példányra csökkentette a leölendő csukabálnák számát. Az ázsiai szigetország bálnavadászflottája a 2015-2016-os szezonban már visszatért az Antarktisz vizeire.

Fotó: Wikipedia/Australian Customs and Border Protection Service

Japán indoklása szerint az 1987-ben – egy évvel a kereskedelmi bálnavadászatra elrendelt moratórium után – bevezetett tudományos célú bálnavadászatra azért van szükség, hogy információkat szerezzenek az állatok életmódjáról és populációikról. A kifogott példányok húsa az élelmiszerboltok polcaira kerül, holott a japánok többsége ma már nem is eszik bálnahúst.

Az Északi-Sarkvidék vizeire irányuló norvég bálnavadászati szezon április elején indul és míg tavaly 880, addig idén már 999 csukabálna kifogását engedélyezte a norvég szakminisztérium. A csukabálna szerepel a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) veszélyeztetettA kihalás szélén áll a világ legritkább és legkisebb delfinje. fajokat regisztráló vörös listáján.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!