Több ezer cápát fogtak ki a Galápagos-szigetek védett vizeiből

Több év börtönbüntetést szabtak ki az ecuadori hatóságok kínai halászokra, akik kihalásFelgyorsult a földi élővilág hatodik kihalási hulláma. fenyegette cápafajokat fogtak ki a tengerből a Galápagos-szigetekTöbb mint 100 éve kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak a Galápagos-szigeteken. védettTöbb ezer tő védett réti őszirózsát találtak a Kiskunságban. vizein. Az Ecuadorhoz tartozó csendes-óceáni szigetekA Galápagos-szigetek különleges élővilága. hatóságai 6623 cápát, köztük kihalás fenyegette fajokat találtak a Fu Yuan Yu Leng 999 nevű kínai halászhajón, amelyet augusztus 13-án San Cristobal szigetMegemelte a földrengés Lombok szigetét. énél tartóztattak fel tiltott övezetben, a Galápagosi Nemzeti ParkA Yosemite Nemzeti Park. területén.

Forrás: NASA 
Forrás: Wikimedia Commons/Clark Anderson/Aquaimages

A 100 méteres Fu Yuan Yu Leng 999 egy 300 halászhajóból álló, a Galápagos5+1 érdekesség a páratlan szépségű Galápagos-szigetekről. -szigetekhez közeli nemzetközi vizeken dolgozó kínai flottáA Banff Nemzeti Park természeti csodái. l szakadt el, hogy tiltott övezetben fogjon ki a Távol-Keleten ínyencségnek számító cápákat. A hajó fedélzetén 300 tonna halat találtak, köztük olyan ritkaRitka meteoritot találtak Csehországban. fajokat, mint a nagy pörölycápa, a nagyszemű rókacápa vagy a selyemcápa.

Forrás: flickr/Gary J. Wood
Forrás: Alex Chernikh/Wikimedia Commons

A halászhajó nagyságát tekintve ez volt az orvhalászat eddigi legsúlyosabb esete a 138 ezer négyzetkilométeres Galápagosi Nemzeti ParkGreat Smoky Mountains Nemzeti Park. területén. Az elmúlt három évben 17, ecuadori lobogó alatt működő halászhajót fogtak el a védett vizeken, de azok mind jóval kisebbek voltak. Egy ecuadori bíróság a lehető legsúlyosabb büntetést szabta ki a halászhajó húszfős, kínai állampolgárságú legénységére természetkárosításért és védett fajokkal való tiltott kereskedelemért. A kapitányt 4 év, három helyettesét 3-3 év, a legénység többi tagját pedig egy év börtönre ítélték.

Forrás: Galapagos National Park Directorate
Forrás: Galapagos National Park Directorate

Az orvhalászat minden korábbinál durvább esete és a nagy kínai flotta feltűnése a szigetekhez közeli vizeken felháborította a szigetcsoport 27 ezer fős lakosságát, amely a múlt héten háromnapos “gyászt” tartott a védett fajok lehalászása miatt, és több városban tüntetéseken tiltakozott a kínai halászflotta ellen. A demonstrálók követelték, hogy a világ “tartsa tiszteletben” a különlegesA kihalás szélére került a világ egyik legkülönlegesebb teknőse. élővilágú szigetcsoportot, amely a rajta élő óriásteknősökről kapta a nevét, és amely természetA Yosemite Nemzeti Park. adta laboratóriumként szolgált Charles Darwin brit természettudós számára evolúciós elméletének kidolgozásához.

Az ecuadori kormány a quitói kínai nagykövetnél tiltakozott az orvhalászat ellen, és figyelmeztetett, hogy “azonnal lefoglalnak minden hajót”, amely engedély nélkül folytat halászatot az ország területi vizein.

Forrás: Wikimedia Commons


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!