Több ezer cápát fogtak ki a Galápagos-szigetek védett vizeiből

Több év börtönbüntetést szabtak ki az ecuadori hatóságok kínai halEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. ászokra, akik kihalásA trófeavadászat a "jó gének" kiiktatásával a fajok kihalásához vezethet. fenyegette cápafajokat fogtak ki a tengerből a Galápagos-szigetekHazatér a Galápagos-szigetekre Magányos György bebalzsamozott teste. védettTöbb ezer tő védett réti őszirózsát találtak a Kiskunságban. vizein. Az Ecuadorhoz tartozó csendes-óceáni szigetekA Galápagos-szigetek különleges élővilága. hatóságai 6623 cápát, köztük kihalás fenyegette fajokat találtak a Fu Yuan Yu Leng 999 nevű kínai halászhajón, amelyet augusztus 13-án San Cristobal szigeténél tartóztattak fel tiltott övezetben, a Galápagosi Nemzeti ParkLençóis Maranhenses Nemzeti Park- a tavak és sivatagok földje. területén.

Forrás: NASA 
Forrás: Wikimedia Commons/Clark Anderson/Aquaimages

A 100 méteres Fu Yuan Yu Leng 999 egy 300 halászhajóból álló, a Galápagos5+1 érdekesség a páratlan szépségű Galápagos-szigetekről. -szigetekhez közeli nemzetközi vizeken dolgozó kínai flottáIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. l szakadt el, hogy tiltott övezetben fogjon ki a Távol-Keleten ínyencségnek számító cápákat. A hajó fedélzetén 300 tonna halat találtak, köztük olyan ritkaEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. fajokat, mint a nagy pörölycápa, a nagyszemű rókacápa vagy a selyemcápa.

Forrás: flickr/Gary J. Wood
Forrás: Alex Chernikh/Wikimedia Commons

A halászhajó nagyságát tekintve ez volt az orvhalászat eddigi legsúlyosabb esete a 138 ezer négyzetkilométeres Galápagosi Nemzeti ParkGreat Smoky Mountains Nemzeti Park. területén. Az elmúlt három évben 17, ecuadori lobogó alatt működő halászhajót fogtak el a védett vizeken, de azok mind jóval kisebbek voltak. Egy ecuadori bíróság a lehető legsúlyosabb büntetést szabta ki a halászhajó húszfős, kínai állampolgárságú legénységére természetkárosításért és védett fajokkal való tiltott kereskedelemért. A kapitányt 4 év, három helyettesét 3-3 év, a legénység többi tagját pedig egy év börtönre ítélték.

Forrás: Galapagos National Park Directorate
Forrás: Galapagos National Park Directorate

Az orvhalászat minden korábbinál durvább esete és a nagy kínai flotta feltűnése a szigetekhez közeli vizeken felháborította a szigetcsoport 27 ezer fős lakosságát, amely a múlt héten háromnapos “gyászt” tartott a védett fajok lehalászása miatt, és több városban tüntetéseken tiltakozott a kínai halászflotta ellen. A demonstrálók követelték, hogy a világ “tartsa tiszteletben” a különlegesA csillagos égbolt elevenedik meg a különleges petúnia szirmain. élővilágú szigetcsoportot, amely a rajta élő óriásteknősökről kapta a nevét, és amely természetLanzarote, a Száz vulkán szigete. adta laboratóriumként szolgált Charles DarwinCsaládra lelt a világ legfurább kihalt állata. brit természettudós számára evolúciós elméletének kidolgozásához.

Az ecuadori kormány a quitói kínai nagykövetnél tiltakozott az orvhalászat ellen, és figyelmeztetett, hogy “azonnal lefoglalnak minden hajóHosszúszárnyú bálna emelt a magasba egy turistákat szállító hajót. t”, amely engedély nélkül folytat halászatot az ország területi vizein.

Forrás: Wikimedia Commons


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!